Wist je dat de Slechtvalk de snelste vogel op aarde is?  In duikvlucht halen ze een snelheid van over de 300 km per uur. Dat is met recht supersonisch te noemen.

Hoe ze die snelheid bereiken? Ze houden hun vleugels en poten dicht tegen het lichaam, leggen hun staartveren tegen elkaar en duiken dan loodrecht omlaag. Je kunt het vergelijken met de vorm van een druppel. Super aerodynamisch.

Het zijn prachtige roofvogels. Met grijsblauwe veren op vleugels en rug en licht gestreept op de borst. En wat dacht je van die scherpe haaksnavel en grote klauwen waarmee ze hun prooien vastgrijpen en niet meer loslaten.

In de jaren ’60 en ’70 waren ze door vervolging en gif in het milieu bijna uitgestorven in Nederland. Door bescherming en het verbod op het gif DDT gaat het inmiddels een stuk beter. Slechtvalken vliegen inmiddels in veel steden rond. Bijvoorbeeld in Amersfoort. Op de Onze Lieve Vrouwe toren is namelijk een nestkast geplaatst. In 2013 is een paartje voor het eerst op en om de toren gezien. Toen is een nestkast geplaatst. In 2014 voor het eerst gebroed. Die vogels zijn toen Joris en Sofie genoemd. In 2015 is Sofie verjaagd door een ander vrouwtje. Zij heet 1PF. Een iets minder charmante naam, gebaseerd op het nummer op de ring om haar poot. De laatste jaren kregen ze steeds 4 jongen. Die vlogen allemaal succesvol uit.

Het ringen wordt gedaan voor onderzoek. Hoe meer je weet over de vogels, des te beter je beschermingsmaatregelen kunt nemen. Zelf ben ik al een paar keer bij het ringen aanwezig geweest. Erg leuk om te doen. Wat een bijzondere ervaring is dat zeg!

Jonge Slechtvalk
Vreemde vogel met jonge Slechtvalk

Het huidige broedseizoen in Amersfoort
1PF broedt er nu al voor het 6e jaar op de Onze Lieve Vrouwe toren. Samen met Joris heeft ze 4 eieren. 15 maart is het 4e ei gelegd. De broedduur is ongeveer een maand en na 5 tot 6 weken zijn de jongen klaar om uit te vliegen. Ze doen dan vliegoefeningen op de toren en zijn daarna op de hoge gebouwen in de omgeving te zien. Ze worden dan nog 2 maanden gevoerd door ouders. Daarna worden ze door hun ouders weggejaagd. De jongen zoeken dan een plek in de buurt om te broeden. Bijvoorbeeld in Barneveld op de toren. Daar broeden sinds 2019 Slechtvalken op de toren. Tenminste één van deze vogels is in Amersfoort uit het ei gekropen.

Wil je de Slechtvalken volgen? Dat kan met de webcam die in de nestkast geplaatst is. Kijk snel op YouTube naar de livestream.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *