Een specht zien is een bijzondere ervaring. De meest voorkomende specht in Nederland is de Grote Bonte Specht. Die kun je op veel plekken tegenkomen, zelfs in steden. Wel moeten er bomen staan natuurlijk. Er broeden tussen de 75.000 en 100.000 paartjes in ons land.

Een mannetje Grote Bonte Specht bij een nest in aanbouw

Je kunt mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden door de nek. Bij het mannetje zit daar een rode vlek. Bij het vrouwtje ontbreekt die vlek en is het helemaal zwart. Om het makkelijk te maken hebben jonge vogels een rood petje :-). Voordeel is weer dat je die alleen na het broedseizoen tegenkomt. Grote Bonte Spechten hebben een golvende vlucht.  

Grote Bonte Spechten broeden van april tot juni. Beide ouders broeden de eitjes in 10 tot 12 dagen uit. Daarna krijgen ze het druk, want in drie weken moeten de jongen zo groot zijn dat ze uit kunnen vliegen. In het broedseizoen kun je vooral in het bos de jonge spechten horen bedelen om voedsel. Ze steken dan hun kop uit de nestholte en sporen hun ouders aan om snel voer te brengen. Hier zie je beelden van Grote Bonte Spechten bij een nestholte. De ouders werken zich helemaal uit de naad. Na het uitvliegen verdelen de ouders de jongen en verzorgen ze nog een tijdje.

Kijktip: hang in de herfst en winter vogelpindakaas en ander voer op in je tuin. Hopelijk komt er dan een Grote Bonte Specht bij je langs.

Wist je trouwens dat Grote Bonte Spechten niet alleen op een boomstam zitten te hakken om een nest te maken? Vanaf het vroege voorjaar kun je ze ook horen roffelen. Dan tikken ze heel snel tegen een tak of boomstam. Dat is een communicatiemiddel. Ze tikken dan tussen de 8 en 10 keer per seconde tegen de stam om te laten horen dat ze er zijn.

Zwarte Spechten zijn de grootste spechten die in Nederland voorkomen. Ze zijn zo groot als een Zwarte Kraai. Er broeden ongeveer 700 tot 1.000 paartjes in Nederland. Het zijn standvogels, wat betekent dat ze het hele jaar in hetzelfde gebied zijn. Het territorium van Zwarte Spechten is groot. Het kan zomaar 5 kilometer bij 5 kilometer zijn. Ze broeden in oudere bossen en maken hun nest in beukenbomen. Elk jaar maken ze een nieuwe nestholte. Op die manier zorgen ze voor nestelruimte voor veel andere vogels en dieren. Bijvoorbeeld Bosuilen, Holenduiven en Boommarters en Eekhoorns.

Zwarte Spechten zijn echt supercool! Het geluid is echt magnifiek. Luister en bekijk dit YouTube-filmpje maar eens.

Weten wat er gebeurt als een Grote Bonte Specht onverwachts op bezoek gaat bij een Zwarte Specht? Kijk snel hier, echt supergrappig :-).

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *