Mijn naam is Vogelwachter Adriaan, maar dit verhaal gaat over jou – en het levert jou een hoop kennis over vogelherkenning op.

Het gaat ook over hoe je een echte vogelaar (de meeste mensen noemen dat trouwens vogelspotter) wordt. In het bijzonder over belangrijke stappen die vaak worden overgeslagen.

Voordat ik verder ga moet je je realiseren: door in het begin tijd en energie te steken in je ontwikkeling als vogelaar leg je een goed fundament voor jouw vogelaarscarrière.

Laat ik het anders zeggen: geen cursus doen = een heleboel vogels missen. Speciaal voor jou heb ik een cursus ontwikkeld. Een cursus voor beginnende vogelaars. Wil je alvast een voorproefje? Klik dan snel hieronder.

Ja, ik wil deze cursus doen!

Dan moet je wel de tijd nemen om er echt voor te gaan zitten, de tijd nemen en te studeren.

En dan bedoel ik niet het leren kennen van alle soorten die er in Nederland voorkomen – dat zijn er meer dan 500.

Nee, ik heb het over iets heel anders, iets waar de meeste mensen zich niet de tijd voor gunnen. Dat ze teveel gedoe vinden.

Ik zal je vertellen wat het is dat jou kan helpen om meer vogels te herkennen: een goed stappenplan.

Met daarin de dingen waar je op moet letten als je vogels wilt leren kennen en herkennen. De op het eerste oog kleine dingen waar je misschien niet de tijd voor wilt nemen. Maar die essentieel zijn in jouw ontwikkeling als vogelaar.

Wat jij als beginnende vogelaar zoekt…

In mijn ogen is het eenvoudig. De meeste mensen die beginnen met vogels kijken willen snel zoveel mogelijk mooie en bijzondere soorten op hun lijstje bij kunnen schrijven en alles herkennen wat voorbij vliegt of onzichtbaar zit te fluiten in de bomen. 

Om dat te kunnen doen heb je kennis nodig en daarom:

 • Ben je voortdurend op pad in het veld op zoek naar die vogels
 • Ben je lid van een heleboel Facebook-groepen en heb je een vogelboek aangeschaft.
 • Alleen blijft het in veld steeds lastig en raak je soms zelfs gefrustreerd!

Waarom het niet lukt

Foto’s op Facebook bekijken, onvoldoende voorbereid het veld in gaan…je bent er veel mee bezig, maar als je eenmaal in het veld bent lukt het je toch niet om de vogels te herkennen.

Terwijl je één ding zeker weet: er zijn mensen voor wie het normaal is vogels in een fractie van een seconde te herkennen. Zoals ik.

Dat moet jou toch ook lukken? Maar hoe dan?

Het antwoord zal je verbazen: je hebt stappen overgeslagen – of je hebt ze te weinig eigen gemaakt. Daardoor:

 • Mis je een heleboel soorten die je echt wilt zien
 • Loop je gefrustreerd rond in het veld
 • Niemand vertelt je welke stappen je exact moet zetten om een echte vogelaar te worden
 • Vliegen de mooiste vogels aan je neus voorbij – een gemiste kans: je soortenlijst had een stuk langer kunnen zijn
 • Word je zelfs jaloers op die vogelaars die het allemaal wel meteen weten
 • Vergeet je de schoonheid van de alledaagse vogels en geniet je niet van het vogels kijken

Sommige beginnende vogelaars maken het helemaal bont.

Die zijn de hele dag op Facebook aan het kijken wat er allemaal geplaatst wordt in al die groepen en voor ze het weten zijn ze uren verder en hebben ze een hoop vogels gemist die gewoon bij ze in de buurt rondvlogen.

Die vogels zijn gevlogen.

Gelukkig hoeft dit voor jou niet zo te zijn

Er is een eenvoudige manier om te zorgen dat je jouw wenssoorten wel herkent en kunt zien: begin bij de basis en investeer in een goede cursus.

Een goede cursus die je in delen kunt oppakken. Met een praktisch stappenplan en handige opdrachten. Waarmee je een goede basis legt als vogelaar.

Dat bereik je met de Vogelcursus voor beginnende vogelaars van Vogelwachter Adriaan met het stappenplan om vogels sneller te herkennen – met 5 belangrijke handige stappen waarmee je vogels leert kennen en herkennen in het veld.

Stel je eens voor:

 • Je maakt een ommetje bij jou in de wijk en binnen een half uur hoor en zie je Putters, Goudvinken, Zwartkoppen en zelfs een Appelvink!
 • Die herken je meteen en daardoor heb je ze supergoed kunnen bekijken, die kun je mooi op je soortenlijst zetten!
 • Jouw vogeldag is altijd goed voorbereid
 • Je weet precies welke stappen je moet zetten om nieuwe vogels te vinden die je graag wilt zien
 • Je weet precies hoe je gebruik kunt maken van de kennis en ervaring van andere vogelaars in het veld en daardoor helpen ze je de vogels te vinden die jij wilt zien
 • Je geniet van al je vogeltripjes en alle vogels die je hebt waargenomen
 • Je weet precies waar je op moet letten in het veld

De oplossing voor iedereen die moeite heeft om de vogels in het veld te vinden en te herkennen (en voor iedereen die ze juist wel kan vinden)

Mijn naam is Adriaan Sleeuwenhoek (1979), vogelaar sinds eind jaren ’80 en excursieleider sinds 2012. Vanaf 2018 ben ik professioneel actief als vogelaar en deel ik mijn kennis, ervaring en passie met beginnende vogelaars én mensen die al wat verder zijn.

Eén van de belangrijkste inzichten die ik kreeg als professioneel vogelaar…

Ik begon in 2012 met het geven van vogelexcursies. Daarbij merkte ik dat wat voor mij zo vanzelfsprekend is dat voor anderen zeker niet is. Dan heb ik het over het herkennen van vogels in een fractie van een seconde, het determineren van vogels aan hun geluid, het snel vinden van vogels in het veld, enzovoorts. Daarom ben ik in de jaren die volgden steeds meer gaan nadenken over hoe ik anderen kan helpen om dat ook te leren. Sinds de start van mijn bedrijf in 2018 is dat in een stroomversnelling geraakt. Ik ontmoette steeds meer mensen en merkte waar ze tegen aan liepen, waar de moeilijkheden zaten. Dat heeft geresulteerd in deze cursus. Maar nu even genoeg over mij, het gaat immers om jou.

Veel mensen die beginnen met vogels kijken gaan te snel, ze willen te snel alle geluiden herkennen en alle vogels die rondvliegen herkennen. Dat lukt niet. In het 5 stappenplan leer je daarom hoe je dit aanpakt. Je begint letterlijk bij de basis. Want vanaf een goede basis kun je opbouwen. Ik wil je wel alvast waarschuwen. Het kost je veel geduld en soms kun je het gevoel krijgen dat het niet gaat lukken. Geen nood. Ik weet zeker dat je het kunt. Het belangrijkste is dat je geniet. Van het proces én van de vogels. Want daar is het je om begonnen uiteindelijk. En het is zonde als je dat uit het oog verliest.

Twijfel niet langer en klik hier!

Wat je allemaal krijgt:

 1. Zes lessen en een mooie bonus
 2. Een 5-stappenplan waarin je stap voor stap vogels goed leert kennen
 3. Tips voor de juiste keuze als je een verrekijker en vogelgids wilt kopen
 4. Do’s en don’ts in het veld
 5. Vogelkijktaal en vogelaarstaal
 6. Een les over vogels van tuin en balkon
 7. Een les over vogels in parken en op begraafplaatsen

  En nog veel meer, teveel om op te noemen.
  Klik snel hier!