Kraniche

De apotheose van de najaarstrek. Dat is de trek van de Kraanvogel. Eind oktober, begin november strijken grote groepen Kraanvogels neer bij onze Oosterburen. Dit heb ik al een paar keer met eigen ogen en oren mogen aanschouwen. Dat heeft zo'n indruk op me gemaakt, dat wil je niet weten. Zo fantastisch is dit. Daarom heb ik besloten ook dit jaar mijn vleugels uit te slaan en een driedaagse trip te maken van de Kraanvogels in Duitsland. Of eigenlijk Kraniche, want zo heten ze in Duitsland.

Schrijf je snel in via deze link

Overdag zijn de Kraanvogels in het omliggende gebied te vinden. Dan foerageren (zo noem je voedsel zoeken) ze op de omliggende akkers.  Tegen de schemering komen ze massaal naar de slaapplekken gevlogen. Dat is echt iets dat je meegemaakt móet hebben.

 

Het trompettergeluid van deze majestueuze vogels is echt fantastisch. Dat móet je echt een keer goed gehoord hebben

Schrijf je snel in via deze link

Dromen over Kraanvogels

De nacht dat ik dit voor het eerst meemaakte droomde ik over de Kraanvogels. Zo’n indruk had het op me gemaakt. En dat wil toch wel wat zeggen: zelfs na meer dan 30 jaar vogels kijken zijn er nog fenomenen die zo indrukwekkend zijn. Dat moet je echt een keer ervaren hebben. Het kan natuurlijk komen doordat ik vogelaar ben, maar zelfs na thuiskomst op de Veluwe hoorde ik ze nog steeds roepen, de Kraanvogels. Wat een geweldige ervaring!

Kraanvogels in het maanlicht (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

Wat gaan we precies doen?

- Kraanvogels kijken bij Diepholz in de Duitse deelstaat Niedersachsen (op 3 uur rijden van Utrecht)

- We starten op woensdag 30 oktober 2024 in de middag bij de slaapplaats van de Kraanvogels. De vogels komen daar aan het eind van de middag aan om te gaan slapen. Daar komen de Kraniche binnen in kleine en grote groepen. Dat is echt geweldig. Het maakte mij emotioneel toen ik dat voor het eerst meemaakte. In één woord magisch! 

- Daarna zoeken we een plek om te dineren (niet bij de prijs inbegrepen) of je kunt alvast naar je slaapplek gaan.

Schrijf je in via deze link


null
Wauw, een Rode Wouw (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

null

We gaan ook op zoek naar Velduilen (foto Henk de Graaf)

- De volgende ochtend (donderdag 31 oktober 2024) spreken we voor dag en dauw af op de slaapplek. Want de Kraanvogels zijn al vroeg wakker en vertrekken dan opnieuw naar hun foerageergebieden óf ze vervolgen de reis naar het zuiden.

- Vervolgens gaan we in de prachtige omgeving op zoek naar foeragerende Kraanvogels, maar ook soorten als Klapekster, Blauwe Kiekendieven, Rode Wouwen, Velduilen, Zeearenden en meer staan op het menu.

- Overdag zoeken we ook een plek om te lunchen (met eigen lunchpakket) in de buurt van Kraanvogels. Stel je voor: lunchen op een picknickbankje met roepende, overvliegende Kraanvogels. Hoe fantastisch is dat!

- In de tweede helft van de middag gaan we naar een andere slaapplek (van de Kraanvogels). Geloof me: Kraanvogels gaan nooit vervelen. 

Schrijf je in via deze link


null

Kraanvogels foerageren overdag op akkers (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

Om het af te leren gaan we op de ochtend van vrijdag 1 november 2024 opnieuw naar een slaapplek. Daarna bezoeken we nog een mooie gebied en rond lunchtijd sluiten we af. Het staat je uiteraard vrij om daarna nog op eigen gelegenheid op pad te gaan.

Praktische informatie

- Omdat iedereen andere overnachtingswensen heeft kun je het beste een eigen slaapplek regelen. Daarom is dat niet bij de reis inbegrepen. Er zijn diverse prima overnachtingsplekken. Eventueel kun je samen met andere deelnemers iets organiseren.

- Vervoer: je hebt een auto nodig, want met het ov is dit niet goed te doen. Wel zijn er mogelijkheden om mee te rijden met andere deelnemers.

- Investering: voor deskundige begeleiding, gebruik optiek (verrekijkers, telescopen) 3 dagen is je investering € 299,-. Schrijf je je met 2 personen in dan krijg je 50 euro korting op de totaalprijs. Dat is exclusief eten, drinken en overnachting. Er is plek voor maximaal 10 deelnemers.


Uitzicht vanuit een aussichtsturm (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

 

Opvliegende Kraanvogel (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)


 

Volwassen Kraanvogel (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

Schrijf je snel in via deze link