Kraniche

De apotheose van de najaarstrek. Dat is de trek van de Kraanvogel. Eind oktober, begin november strijken grote groepen Kraanvogels neer bij onze Oosterburen. Dit heb ik met eigen ogen en oren mogen aanschouwen. Dat heeft zo'n indruk op me gemaakt, dat wil je niet weten. Zo fantastisch was dit. Daarom heb ik besloten dit jaar mijn vleugels uit te slaan en een tweedaagse trip te maken van de Kraanvogels in Duitsland. Of eigenlijk Kraniche, want zo heten ze in Duitsland.

Schrijf je snel in via deze link

Overdag zijn de Kraanvogels in het omliggende gebied te vinden. Dan foerageren (zo noem je voedsel zoeken) ze op de omliggende akkers.  Tegen de schemering komen ze massaal naar de slaapplekken gevlogen. Dat is echt iets dat je meegemaakt móet hebben.

 

Het trompettergeluid van deze majestueuze vogels is echt fantastisch. Dat móet je echt een keer goed gehoord hebben

Schrijf je snel in via deze link

Dromen over Kraanvogels

De nacht dat ik dit voor het eerst meemaakte droomde ik over de Kraanvogels. Zo’n indruk had het op me gemaakt. En dat wil toch wel wat zeggen: zelfs na meer dan 30 jaar vogels kijken zijn er nog fenomenen die zo indrukwekkend zijn. Dat moet je echt een keer ervaren hebben. Het kan natuurlijk komen doordat ik vogelaar ben, maar zelfs na thuiskomst op de Veluwe hoorde ik ze nog steeds roepen, de Kraanvogels. Wat een geweldige ervaring!

Kraanvogels in het maanlicht (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

Wat gaan we precies doen?

- Kraanvogels kijken bij Diepholz in de Duitse deelstaat Niedersachsen (op 3 uur rijden van Utrecht)

- We starten op woensdag 25 oktober om 7:00u bij de slaapplaats van de Kraanvogels. De vogels worden wakker en vertrekken dan naar omliggende foerageergebieden óf ze vervolgen de reis naar het zuiden.

Als je trouwens liever iets later opstaat dan kun je ook later aansluiten.

- Vervolgens gaan we in de prachtige omgeving op zoek naar foeragerende Kraanvogels, maar ook soorten als Klapekster, Blauwe Kiekendieven, Rode Wouwen, Velduilen, Zeearenden en meer staan op het menu.

null
Wauw, een Rode Wouw (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

null

We gaan ook op zoek naar Velduilen (foto Henk de Graaf)

- Overdag zoeken we ook een plek om te lunchen (met eigen lunchpakket) in de buurt van Kraanvogels. Zo zat ik vorig jaar een broodje te eten op een picknickbankje met roepende, overvliegende Kraanvogels. Hoe fantastisch is dat!

Schrijf je in via deze link

- In de tweede helft van de middag gaan we naar de slaapplek (van de Kraanvogels). Daar komen de Kraniche binnen in kleine en grote groepen. Dat is echt geweldig. Het maakte mij emotioneel toen ik dat voor het eerst meemaakte.

null

Kraanvogels foerageren overdag op akkers (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

- Daarna zoeken we een plek om te dineren (niet bij de prijs inbegrepen) of je kunt alvast naar je slaapplek gaan

- Omdat iedereen andere overnachtingswensen heeft kun je het beste een eigen slaapplek regelen. Daarom is dat niet bij de reis inbegrepen. Er zijn diverse prima overnachtingsplekken. Eventueel kun je samen met andere deelnemers iets organiseren.

- De volgende ochtend (donderdag 26 oktober) spreken we voor dag en dauw af op de slaapplek. Want de Kraanvogels zijn al vroeg wakker en vertrekken dan opnieuw naar hun foerageergebieden. De reden dat we dit twee keer doen is, behalve dat het gewoon nooit gaat vervelen, dat ik de kans zo groot mogelijk wil laten zijn dat we dit goed kunnen ervaren. En je kunt met een beetje geluk geweldig mooi fotograferen.

- de dag gaan we vogels kijken. Naast Kraanvogels wederom op zoek naar andere vogels. 

- We sluiten de dag af op dezelfde of een andere slaapplaats. Daarna vertrekt ieder huiswaarts. Of je kunt zelf nog een nachtje (of meer) blijven :-). 

- Vervoer: je hebt een auto nodig, want met het ov is dit niet goed te doen. Wel zijn er mogelijkheden om mee te rijden met andere deelnemers of met mij.

- Investering: voor deskundige begeleiding, gebruik optiek (verrekijkers, telescopen) 2 dagen is je investering € 225,-. Dat is exclusief eten, drinken en overnachting. Er is plek voor maximaal 8 deelnemers.


 
Uitzicht vanuit een aussichtsturm (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

 

Opvliegende Kraanvogel (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)


 

Volwassen Kraanvogel (Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie)

Schrijf je snel in via deze link