Nog een geweldige ochtend

In mijn vorige blog (opent in nieuw tabblad) vertelde ik dat de allereerste excursie naar het Vogelringstation Ooijse Graaf fantastisch was. Nu wil ik het woord fantastisch niet devalueren, maar ook de tweede excursie was een waar feest. Wat was het FANTASTISCH zeg :-).

Het was weer een prachtige ochtend. Helder en fris weer was het. Een paar dagen ervoor leek het nog in het water te vallen, maar we hadden geluk. Dat zullen we wel ergens aan verdiend hebben :-). Met een leuke groep enthousiastelingen waren we te gast bij Vogelringstation (VRS) Ooijse Graaf. RIngers Frank, Wessel en Erik namen alle tijd om de vogels te laten zien, te vertellen over vetpercentages, rui, herkenning van soorten en geslachten en meer. 

Bijzondere vangsten

We hadden net als vorige week geluk. Want naast een prachtige Koperwiek werden er Vuurgoudhaantjes en Goudhaantjes gevangen. Maar het absolute hoogtepunt (of eigenlijk 2) was de vangst van een Bokje én een Bladkoning. Bladkoningen zijn zeldzame trekvogeltjes (formaat Goudhaantje) uit Siberië. Er wordt door het ringonderzoek steeds meer bekend over de westelijke trekroute van deze vogels. De meeste Bladkoningen overwinteren in Zuidoost-Azië, maar ze worden elk najaar in West-Europa en dus ook in Nederland waargenomen (gehoord en gezien). Door het onderzoek lijkt het er steeds meer op dat de Bladkoningen die in Nederland doortrekken richting Engeland gaan. Ze maken dus ook nog de oversteek naar Engeland. Bijzonder dat die vogeltjes van 5-6 gram zo'n eind vliegen! Altijd bijzonder om er één te horen of zien (zo kwamen we er laatst één tegen tijdens een excursie in Polder Arkemheen), maar van zo dichtbij had ik een Bladkoning nog nooit gezien. Heel tof!

De Bladkoning in de hand van ringer Frank Majoor

De gegevens over de Bladkoning wordt vastgelegd

De andere topvangst was een Bokje. Vorige week hadden we al de geweldige Watersnip, maar het Bokje is een vogel die je minder vaak ziet. Het is het kleinere neefje/nichtje van de Watersnip en hoort dus bij de snippen. Het Bokje is kleiner en heeft een kortere snavel. De streping op de rug en vleugels is anders dan bij de Watersnip, maar ze lijken best op elkaar. Bekijk deze foto's maar eens goed en zoek de verschillen. Het was pas het tweede Bokje ooit voor het ringstation. Dus ook de ringers waren blij met deze vangst!

De vleugel van het Bokje wordt gemeten

Mooi he!

Prachtig streeppatroon op de rug van dit Bokje

Andere vogels die gevangen, geringd en weer losgelaten werden waren: Koperwiek, Zanglijster, Vyurgoudhaan, Goudhaantje, Zwartkoppen, Roodborst en meer. Zie voor de volledige lijst de website Trektellen.nl. Hieronder de registratie van de telling en een aantal foto's en sfeerbeelden.


Een prachtige Koperwiek

Zanglijster

Zanglijster (links) en Koperwiek (rechts) naast elkaar

Koperwieken hebben een prachtige wenkbrauwstreep en een koperkleurige okselvlek

Vuurgoudhaantjes herken je aan de lichte wenkbrauwstreep

Goudhaantjes zijn minder fel groen en hebben geen witte wenkbrauwstreep

Links de Vuurgoudhaan, rechts een Goudhaantje

Er was volop gelegenheid om foto's te maken

Kleine Karekiet met karakteristieke kop

Cetti's Zangers hebben 10 staartpennen

Blij ei met (iets minder blije) Zanglijster