Record Vogelspotchallenge

Op 1 januari 2024 startte de eerste editie van de Vogelspotchallenge. Daarin is de uitdaging om elke dag een andere vogel op je lijstje te kunnen zetten. Veel mensen deden mee, maar Robin Drenth was wel de meest fanatieke deelnemer. Hij vestigde een geweldig record! In deze blog lees je zijn verhaal.

Nieuwe Challenge

"Eind 2023 zag ik op de socials van Adriaan een nieuwe challenge voorbij komen, de ‘Vogelspotchallenge’. Het idee was om elke opeenvolgende dag een andere soort te noteren, en dan kijken hoe ver je zou komen. Leuk is dat ik tijdens mijn vele vogeluren ook weleens over zoiets heb nagedacht. Want, hoever zou je komen? Een heel jaar volhouden lukt waarschijnlijk niet, want de meeste mensen zien niet 365 soorten in een jaar. 


Robin Drenth op Texel

Zo begon ik aan deze challenge, niet wetende hoe lang ik het zou volhouden. Netjes schreef ik mijn eerste soort op, terugfietsend van het nieuwjaarsfeest bij vrienden, 2 slapende wilde eenden in een slootje. 

Wilde Eend

De volgende dag zou ik al naar België vertrekken voor een midweekje wintervogelen daar. Hopelijk zou ik daar de eerste goede soorten kunnen opschrijven. Dat lukte, het was een succes met onder andere Ross’ gans, graszanger en blauwe rotslijster op verschillende dagen. 

Ik had een plannetje gemaakt om de gewone schoolweken door te komen met de vogelspotchallenge: Ik zou elke zaterdag, zondag en dinsdag gaan vogelen voor de ‘moeilijkere’ soorten. Doordeweeks maakte ik af en toe een klein ommetje voor de niet-dagelijkse soorten die je niet wilt vergeven aan een hele vogeldag. Zo hield ik het een paar maanden vol met af en toe een weekendje weg of een twitch naar een zeldzame soort (die ik dan uiteraard als soort-van-de-dag noteerde). 

Zwarte Wouw

Eind april begonnen de wintersoorten op te raken en was het tijd om de focus te leggen op de vogeltrek, in de meivakantie noteerde ik zo veel mogelijk soorten die uitsluitend dan doortrokken als zwarte wouw, zomertortel, noordse stern, fluiter en noordse kwikstaart. Dat lukte aardig. Gelukkig waren de zomergasten inmiddels binnen en kon ik mooi door met de soorten als kleine karekiet, boomvalk en braamsluiper onderweg naar mijn school.

Zomertortel

In de zomer moest ik af en toe een tuinsoort inzetten om door te kunnen, maar gelukkig was daar de zomervakantie: 3 weken lang soorten noteren in Indonesië. Die soorten zou je anders toch niet tegenkomen, dus geen zorgen.

Op 17 september ontdekte Robin samen met Ruben Postma een Kleine Topper


Kleine Vliegenvanger op de Maasvlakte

Een week daarna was het goed vertoeven op Terschelling met nieuwe jaarsoorten als grote jager, vale pijlstormvogel, lachstern en ijseend. Dat lukte nog. In de weken erna was het ploeteren om de doordeweekse dagen door te komen. Gelukkig werden er de één na de andere zeldzaamheid gevonden, dus kon ik mijn lijst goed vullen. 

IJseend

In oktober was het zaak om de typische oktobersoorten op te schrijven zoals beflijster, bladkoning en koperwiek. Maar ook hier vielen af en toe een zeldzaamheid tussen (bosgors, roetvliegenvanger, roodhalsgans, mongoolse pieper). Eind oktober, op de 28e was de voorraad op en noteerde ik een wintertaling als laatste soort na een weekend Schiermonnikoog. Helaas zag ik die ochtend geen zilverplevier, anders had ik nog een dag extra door gekund.


Wintertaling


302 soorten

Het was een fantastische challenge, het leukst waren natuurlijk de verrassinkjes tijdens moeilijke dagen. Het werd moeilijker wanneer die verrassinkjes wegbleven, en je moest gaan puzzelen welke soort het meest tactisch was om op te schrijven. Uiteindelijk ben ik tot de 302 soorten gekomen (28 oktober). Een aantal missers waren zilverplevier, dwerggors, roze spreeuw en sperwergrasmus, maar die dagen koos ik voor veel zeldzamere soorten, dus ook hier niks te klagen.

Bedankt Adriaan voor het organiseren van de challenge."

Robin Drenth

Wil je zelf ook een keer meedoen? Op 1 januari 2025 start de tweede editie van de #Vogelspotchallenge. Doel van de #Vogelspotchallenge is om elke dag even bewust bezig te zijn met vogels. Je dagelijkse portie vitamine V.

De regels zijn simpel:

  • 1. Schrijf elke dag één van de vogels op die je hebt gehoord of gezien (horen is ook scoren)
  • 2. Elke dag schrijf je een andere soort op.
  • 3. Post op sociale media een foto van jouw lijst of de vogel die je hebt gezien en tag daarbij de account @vogelspotchallenge en gebruik de hashtag #Vogelspotchallenge. Heb je geen sociale media? Deel het dan in de online community.
  • 4. Doe je de hele maand mee? Dan maak je kans op leuke prijzen.
  • 5. Deelname is gratis. Alleen elke dag even een momentje vogels kijken.

Inschrijven kan via deze pagina.