Leer 50 vogelgeluiden kennen

Vogelgeluiden zijn voor veel beginnende vogelaars (voor de Vlamingen onder u: vogelspotters) het moeilijkste aan het vogels kijken. Er zijn zoveel verschillende geluiden: zang, vluchtroep, alarmroep, baltsgeluiden, trekroepjes, koeren, roffelen en twitteren. Allemaal geluiden die vogels maken. Dat kan ervoor zorgen dat je als beginnend vogelaar moedeloos wordt. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Want iedereen kan het leren. Alleen moet je bij het begin beginnen en niet alles tegelijk willen. Ook is een cursus als deze erg handig. Dus je bent goed op weg :-). In deze cursus leer je stap voor stap de verschillende geluiden kennen van meer dan 50 soorten vogels.


Je investering voor deze cursus is 147 Euro. 

 

Vogelwachter Adriaan helpt je een vliegende start te maken met vogels spotten

Wat leer je in deze cursus?

In deze cursus leer je meer dan 50 verschillende soorten herkennen aan hun geluiden. Zoveel?!?

Dat klinkt misschien veel...en dat is het ook. Maar daar heb ik aan gedacht. Want ik heb er bewust voor gekozen om de cursus op te bouwen in meerdere modules. Per module leer je maximaal 6 soorten kennen. Doordat elke week één module beschikbaar komt leer je het geleidelijk en wordt het je niet teveel. Plus, je kunt altijd een weekje overslaan. De cursus blijft gewoon online beschikbaar voor je.

  • 10 modules

Deze cursus is opgebouwd uit 10 modules. In elke module leer je de geluiden van weer andere soorten. Uiteraard kunnen vogels die in het ene biotoop voorkomen, ook voorkomen in een ander gebied. Daarom heb ik ervoor gekozen om van dichtbij huis naar wat verder weg te gaan. Dus eerst de vogels die in en rond een gemiddelde tuin voorkomen, dan vogels die in parken en parkachtige omgevingen voorkomen en daarna de bos- en heidevogels. Ik heb bewust voor deze gebieden gekozen, omdat dit de gebieden zijn waar ik zelf het liefst kom en waar ik het meest over weet.

  • Waarom maken vogels geluid?

In de eerste module leer je waarom vogels zingen en wat voor soort geluiden vogels nog meer maken. 

  • Vogels rond het huis

In module 2 en 3 leer je de geluiden van de huis-, tuin- en keukenvogels. Of eigenlijk alleen tuinvogels, want als je ze in je keuken hebt dan wordt het een zooitje :-). Het mooie van deze vogels is dat ze vlakbij je huis voorkomen. Daardoor kun je ze vaak zien en horen. Dat maakt oefenen veel makkelijker dan als je er speciaal ergens voor naartoe moet gaan. Soorten die je hier leert zijn de Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Winterkoning, Heggenmus, Spreeuw, Zanglijster, Merel, Houtduif en Turkse Tortel. 

  • Parken

In de vierde en vijfde module leer je de geluiden van vogels die in parken en parkachtige omgevingen voorkomen. Denk dan aan groenstroken en begraafplaatsen. Soorten die we daar behandelen zijn de Tjiftjaf, Fitis, Zwartkop, Staartmees, Groenling, Vink, Putter en Goudvink.

  • Bos

In module 6, 7 en 8  leer je de geluiden uit het bos. In loofbos komen weer andere vogels voor dan in naaldbos. Daarom behandel ik die twee bostypen los van elkaar. Uiteraard is er ook gemengd bos. Daar kun je dan alle bossoorten tegenkomen. 

Vogelgeluiden die je in module 6 leert kennen zijn de Boomklever, de Boomkruiper en maar liefst 4 soorten spechten. In module 7 leer je KBBV'tjes kennen: kleine bruine bosvogeltjes. Dat zijn de Bonte Vliegenvanger, de Glanskop en de Matkop. Nu kom je de Matkop niet tegen in dezelfde bossen als de Glanskop, maar omdat ze qua uiterlijk zoveel op elkaar lijken bespreek ik ze in dezelfde module. Andere soorten in deze module zijn de Bosuil, de Holenduif en de Appelvink. In module 8 leer je de geluiden van 4 typische naaldbosbewoners. 

  • Heide

Het laatste habitat dat we bespreken zijn heidegebieden. Ik kom graag en vaak op de hei en ken alle heibewoners goed. Je leert er 10 kennen. Daaronder de Grote Lijster, de Veldleeuwerik en Roodborsttapuit. 

  • Afsluitende quiz

We sluiten de cursus af met een quiz. Daarin kun je testen hoe ver je bent gekomen. 

Samengevat

10 modules met in totaal 50 soorten
Elke week een nieuwe module, dus niet teveel tegelijk
Vogelgeluiden rond je huis en in het park
Vogelgeluiden in loofbos en naaldbos
Vogelgeluiden op de heide