arrow_drop_up arrow_drop_down

Met de cursus 'Wat Vliegt Daar 2020' word jij een échte vogelaar én leer je alles over de fascinerende vogeltrek

vogels spotten verrekijker

Leer de basis van 

vogels kijken

Je leert waar je op moet letten als je een goede vogelaar wilt worden. Je leert alles over je uitrusting, hoe je je het beste kunt gedragen in het veld, op welke plekken je moet zoeken om veel vogels te zien. Ook leer je vogelkijktaal. Dat is de taal die je leest in vogelboeken en die belangrijk is om te kennen als je meer wilt leren over vogels en meer vogels wilt herkennen. Denk daarbij aan woorden als juveniel, subadult en wintergast. Ook leer je hoe je de techniek kunt gebruiken, welke websites superhandig zijn en hoe je die gebruikt. Na het afronden van deze cursus kun jij je een échte vogelaar noemen.

Kraanvogels vogeltrek

Leer alles over de 

vogeltrek

De vogeltrek is één van de meest fascinerende natuurverschijnselen op aarde. De najaarstrek is van eind augustus tot in november. Miljoenen vogels vliegen dan naar hun overwinteringsgebieden. Bepaalde soorten vertrekken, andere soorten komen juist hier naar toe om te overwinteren. Tijdens deze cursus bezoeken we verschillende gebieden waar in de tijd van de vogeltrek veel vogels te zien zijn. In elk gebied is er weer kans op andere soorten zodat je ook je soortenlijst flink kunt uitbreiden. 

Word een echte vogelaar

Word een échte 

vogelaar

Cursusleiders Gert en Adriaan hebben samen ruim 90 jaar ervaring! Een echte vogelaar ben je als je de juiste kennis hebt, de juiste apparatuur en ook de juiste taal spreekt. In de cursus leer je welke apps je kunt gebruiken, welke verrekijker en telescoop, welke vogelgids. Ook is het handig als je de taal van vogelaars spreekt. Dat is naast vogelkijktaal ook vogelaarstaal. De taal die onder vogelaars veel gebruikt wordt. Bijvoorbeeld afkortingen als robotap, kbv'tje en sibopi. Ook leer je wat er bedoeld wordt met woorden als skulken, bosjeskloppen, trektellen, blauwe soep, twitchen en meer. Superleuk en leerzaam.

IJsvogel prachtig

De soorten van de
cursus

Hartstikke leuk al die informatie, maar het gaat natuurlijk om de vogels. Daarom is dit een praktijkcursus met een flink aantal doelsoorten. Dat zijn soorten die we gaan proberen te scoren tijdens de praktijkdagen. We gaan op zoek naar Zeearend, Lepelaar, Draaihals, zwaluwen, Bruine Kiekendief, IJsvogel, Drieteenstrandloper, Steenloper, Sneeuwgors, Strandleeuwerik, IJsgors, Boomvalk, Roodkeelduiker, Rotgans, Bladkoning, Dwerggans, Slechtvalk, Goudplevier, Beflijster, Koperwiek, Kramsvogel en andere trekvogels.

vogels spotten verrekijker
€ 376,-
€ 249,-

Wat Vliegt Daar 2020 (tijdelijk met gratis superleuke bonus twv € 127,-)

Schrijf je snel in en profiteer van de bonus nu het nog kan. Als je je uiterlijk dinsdag 1 september 2020 inschrijft krijg je de 'Basiscursus Vogels Kijken' ter waarde van € 127,- als bonus.

Profiteer van de bonus nu het nog kan!

00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden

Meer informatie over deze superleuke cursus

Gert Sleeuwenhoek

Cursusleider 1 -Gert Sleeuwenhoek

Gert Sleeuwenhoek is al 60 jaar vogelaar. Eerst in de omgeving van zijn geboorteplaats Delft en Staphorst, sinds 1985 in Ede en ruime omgeving. Vroeger lid van de jeugdbond en nu al vele jaren actief lid van de Vogelwerkgroep van het IVN. Gert heeft honderden, zo niet duizenden vlieguren gemaakt op de trektelpost De Drieberg bij Ede. Hij weet dus (bijna) alles van de vogeltrek!

Word een echte vogelaar
Adriaan Sleeuwenhoek

Cursusleider 2 - Vogelwachter Adriaan

Adriaan Sleeuwenhoek is sinds eind jaren '80 vogelaar. Eerst als hobby en nu ook al een aantal jaar als professioneel vogelaar. 

"Mijn missie is om de vogelaar in iedereen wakker te maken. In iedereen schuilt namelijk een vogelaar. Alleen weten de meeste mensen dat nog niet van zichzelf. Omdat ze er nog niet in aanraking mee zijn gekomen, of niet weten hoe en waar ze moeten beginnen. Met mijn enthousiasme, jarenlange ervaring en expertise help ik je op weg. Want als iedereen vogelaar is dan gaat het beter met de wereld. Daar ben ik van overtuigd!"

Waarom deze cursus werkt:

vogels spotten verrekijker

Theorie én praktijk

Wat deze cursus anders maakt dan andere cursussen is de combinatie tussen theorie en praktijk. In het veld leer je veel, maar zonder goede basis mis je een hoop. We besteden daarom ook aandacht aan de theorie. Naast 3 Zoom-lessen gaan we 3 dagen (2 hele en een halve) op pad in fantastische vogelgebieden. Tussendoor is er een Whatsappgroep voor extra ondersteuning en vragen. 

Ondersteuning tussen de lessen door

Zodra je je voor de cursus hebt ingeschreven word je toegevoegd aan de Whatsappgroep Wat Vliegt Daar 2020. Daarin zitten alle cursisten van de cursus. Daarin kun je leren van elkaar en je krijgt regelmatig opdrachten en vragen die je tussendoor kunt doen. Een inspirerende omgeving waarin je met geïnteresseerde gelijkgestemden leert!

Leer samen met anderen

Tijdens mijn activiteiten ontstaan vaak hele leuke en interessante contacten tussen deelnemers. Met medecursisten heb je contact tijdens de lessen en tussendoor. Als je dat wilt tenminste, want het is niet verplicht. Samen leer je sneller én je leert van elkaar. In het veld geldt: samen zie je meer dan alleen. Dus dubbel voordeel. Wel is er beperkt ruimte, want de groep moet niet te groot zijn. Er is plek voor maximaal 8 deelnemers.

Profiteer nu van de unieke bonus!

Als je uiterlijk op dinsdag 1 september boekt dan krijg je een hele leuke bonus. Namelijk de online cursus "Basiscursus Vogels Kijken". Gratis en voor niks, omdat ik het superleuk vind dat je mee doet met Wat Vliegt Daar 2020. Dus beslis snel en krijg dit cadeau ter waarde van € 127,-. Daarin leer je de basis van het vogels kijken. Meteen ook een goede opstap naar de cursus Wat Vliegt Daar.

Cursus Wat Vliegt Fluit Daar

Alles op een rij

- 3 cursusdagen (2 hele dagen en één ochtend)
- de Blauwe Kamer, Oostvaardersplassen & Oostvaardersveld en een dag Zeeland & Zuid-Holland
- 3 online sessies via Zoom (3 maandagavonden)
- begeleiding door Gert Sleeuwenhoek en Vogelwachter Adriaan, samen hebben zij meer dan 90 jaar vogelaarservaring.
- we gaan voor een soortenlijst van minimaal 100 soorten
- je word een échte vogelaar, want na afloop ontvang je het enige echte Vogelwachter Adriaan - vogelaarscertificaat
- je leert alles over de fascinerende najaarstrek
- je komt op de beste en mooiste vogelplekken
- ondersteuning in een Whatsappgroep tussen de lessen door (niet verplicht, wel erg leuk en handig)
- als bonus krijg je gratis toegang tot de onlinecursus "Basiscursus Vogels Kijken" twv € 127,- in de unieke online BIRD-academy. Ook als je al wat langer vogels kijkt is deze cursus waardevol (je bent nooit uitgeleerd).
- tijdens de cursusdagen neem ik mijn KOWA telescoop mee met 25-60x vergroting, daarmee kunnen we de vogels goed bekijken.
- als je geen verrekijker hebt dan kun je een KOWA verrekijker lenen.

Dit zeggen klanten over Vogelwachter Adriaan

Wild spotten Veluwe leuk
Lucas
"Adriaan is een enthousiaste excursieleider die alles wist en je alles kon vragen. De hele sfeer en rondleiding was plezierig en informatief. Bedankt!"
Thomas
"Adriaan is een enthousiast mens, integer met ongelofelijk veel kennis. Ik kan iedereen aanraden deel te nemen."
Wild spotten Veluwe leuk
Bea
"Vogelwachter Adriaan is een heel enthousiaste verteller. Hij leert je kijken (en luisteren) naar de vogels om je heen. Ik loop nu heel anders door de natuur. "

Dag 1

Zondag 20 september 2020
Starttijd excursie cursus

Tijd

Start 9:00 - Einde 17:00
logo vogelwachter Adriaan

Vogelsoorten

Zeearend, Lepelaar, Draaihals, zwaluwen, Bruine Kiekendief, IJsvogel, Tapuit, Paapje

Locaties

Oostvaardersveld, Oostvaardersplassen en Het Bovenwater (Flevoland)

Dag 2

Vrijdag 2 oktober 2020
Starttijd excursie cursus

Tijd

Start 8:00 - Einde 12:00

logo vogelwachter Adriaan

Vogelsoorten

Visarend, IJsvogel, Grote Zaagbek, Kolgans, Smient, Grote Zilverreiger, Havik, Koperwiek, Kramsvogel, Beflijster

Locatie

Blauwe Kamer bij Rhenen

Dag 3

Zondag 25 oktober 2020
Starttijd excursie cursus

Tijd

Start 7:00 - Einde 19:00

logo vogelwachter Adriaan

Vogelsoorten

Geoorde Fuut, Bladkoning, IJseend, Roodkeelduiker, Drieteenstrandloper, Steenloper, Sneeuwgors, Oeverpieper, Smelleken, Rotgans, Slechtvalk, Goudplevier en wie weet wat nog meer!

Locatie

Zuid-Holland en Zeeland (o.a. Brouwersdam, Kwade Hoek , Buitenhaven Stellendam)

3 avonden (via Zoom)

Maandag 20 september 2020

Maandag 5 oktober 2020

Maandag 2 november 2020
Starttijd excursie cursus

Tijd

19:30u-21:00u

19:30u-21:00u

19:30u-21:00u

logo vogelwachter Adriaan

Inhoud van de sessies

Sessie 1: kennismaking en introductie
Sessie 2: alles over de najaarstrek
Sessie 3: wat heb je geleerd en vervolg

Locatie van de sessies

Deze sessies zijn via Zoom. Je hoeft er je deur dus niet voor uit. 

Ik schrijf me meteen in en profiteer van de bonus!

Veelgestelde vragen

Ik kom niet uit de buurt van de excursielocaties, kan ik dan wel meedoen?

Jazeker. Want het kan natuurlijk dat je niet uit de buurt van de excursielocaties komt. Ik kom ook niet uit de buurt. Dat geeft niks, het vraagt alleen wel wat reistijd. Mogelijk kun je (binnen de Rivm-regels) carpoolen of met het openbaar vervoer reizen (ergens oppikken is altijd wel te regelen). Twijfel je? Bel of mail me even.

Geef je ook soortengarantie?

Vogelwachter Adriaan geeft geen garantie op het zien van bepaalde vogelsoorten. Wel doe ik altijd mijn uiterste best om zoveel mogelijk vogels te zien. Dat doe ik o.a. door een goede voorbereiding en ik neem altijd mijn jarenlange ervaring als vogelaar mee.

Hoe zit het met vervoer?

Het vervoer is op eigen gelegenheid. Wel kun je onderling afspreken met elkaar mee te rijden, mits dat past binnen de regels die op dat moment gelden (Rivm). Dan kun je eventueel ook de vervoerskosten delen.

Kan ik ook een deel van de lessen meedoen?

Het is niet mogelijk om aan slechts een deel van de cursus mee te doen. Als je de hele cursus meedoet is de ervaring het beste en leer je het meest. Er ontstaan ook hele leuke contacten tussen deelnemers onderling. Je hebt immers dezelfde interesse en dat schept een band. 

Is het inclusief eten en drinken?

Je moet zelf zorgen voor eten en drinken, o.a. vanwege het corona-virus. Voordeel is dat je zelf bepaalt wat je eet.

Welke maatregelen worden genomen ivm het corona-virus?

We houden ons aan de actuele voorschriften van het Rivm. We schudden geen handen en houden voldoende afstand. De lessen via Zoom zijn ter vervanging van klassikale theorielessen. Dat scheelt ook weer reistijd. 

Ik schrijf me in en profiteer van de bonus!

Let op: deze cursus is niet voor mensen die...

...geen nieuwe dingen willen leren. 

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Dat vind ik tenminste. Als jij dat niet vindt dan is deze cursus niks voor jou. Maar als je dit leest dan is dat vast niet op jou van toepassing. Leren is leuk en samen leren is nog leuker. Dus twijfel niet en schrijf je meteen in. 

...niet van de natuur houden.

Als je niet van vogels en de natuur houdt dan kun je het beste naar een andere website surfen. Dan is deze cursus niks voor jou. Maar dat is bij jou niet het geval vermoed ik. Dus is deze cursus juist wel voor jou geschikt.

...een hele dag vogels kijken wel erg lang vinden.

Sommige mensen vinden een wandeling van een uur al wel genoeg. Dat is ook best leuk, maar je leert het beste als je je helemaal onderdompelt in het onderwerp. Een hele dag vogels kijken is echt super. Je maakt alle momenten op een dag mee. Daardoor zul je merken dat elk moment weer andere mooie momenten heeft en dat de vogels zich ook weer anders gedragen. Dat is echt fantastisch.

...geen moeite willen doen.

Als je iets nieuws wilt leren dan moet je daar moeite voor doen. Mensen met een fixed mindset denken dat ze iets kunnen of niet kunnen en dat er niks tussen zit. Die blijven dus waar ze zijn en staan niet open voor nieuwe dingen. Terwijl mensen met een growth mindset gericht zijn op groei. Zij weten dat als ze iets niet kunnen, het hooguit zo is dat ze het nóg niet kunnen. Maar dat ze het zeker wél kunnen leren. Dat kost moeite en energie, maar dan blijf je wel groeien. En een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.

...liever alles alleen doen.

Er zijn mensen die erg op zichzelf zijn en die alles alleen willen doen. Nu is er niks mis met dingen zelf doen en alleen op pad gaan (ik ben ook geregeld alleen in het bos en vermaak me dan prima :-)), maar als je wilt leren dan is leren met een kleine groep juist erg waardevol. Plus het is ook gewoon superleuk. 

...niet willen betalen voor een cursus.

Deze cursus vraagt een investering. Omdat je samen veel meer ziet en sneller leert haal je dat er makkelijk uit. Als je dat niet wilt of kunt dan kun je op mijn website, mijn Facebook-pagina en YouTube-kanaal ook een heleboel leren.

Maar voor wie is de cursus dan wel?

Deze cursus is echt iets voor jou als je...

...houdt van vogels.

Als je van vogels en de natuur houdt dan is deze cursus echt iets voor jou.We gaan veel vogels kijken en je leert een heleboel nieuwe dingen over vogels. De vogeltrek is fascinerend en die ga je ook echt ervaren. Niet alleen tijdens de praktijkdagen, maar ook tussendoor. 

...het leuk vindt om nieuwe dingen te leren.

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Leren is leuk en samen leren is nog leuker. Dus twijfel niet en schrijf je meteen in. Gegarandeerd dat jij een heleboel nieuwe dingen leert en nieuwe soorten op je soortenlijst kunt toevoegen.

...vogels kijken erg leuk vindt.

Een paar dagen alleen maar vogels kijken in de prachtige Nederlandse natuur. Hoe fantastisch is dat! Een hele dag vogels kijken is echt super. Je maakt alle momenten op een dag mee. Daardoor zul je merken dat elk moment weer andere mooie momenten heeft en dat de vogels zich ook weer anders gedragen. Dat is echt fantastisch.

...graag samen met een kleine groep wilt leren over vogels.

Samen leer je meer en sneller. Iedereen brengt zijn of haar eigen ervaring en kennis mee en daar leer je altijd iets van. De cursusleiders Gert en Adriaan hebben samen bijna een eeuw ervaring als vogelaar. Al deze kennis en ervaring nemen ze mee en stellen ze beschikbaar voor jou en de andere deelnemers. Erg waardevol! Plus het is ook gewoon superleuk. 

...sneller en makkelijker vogels wilt leren herkennen.

Als je openstaat voor nieuwe dingen en gericht bent op groei dan is je leven een stuk leuker en waardevoller. In deze cursus leer je veel over vogels tijdens de magische najaarstrek van de vogels. Het versnelt je leerproces. Dat je de Basiscursus Vogels Kijken als bonus krijgt versterkt dit nog meer.

...durft te investeren in jezelf.

Het is erg belangrijk dat je durft te investeren in jezelf. Veel mensen zetten zichzelf opzij om anderen te helpen. Anderen helpen is belangrijk, maar je kunt pas écht goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Zie deze cursus dus als een investering in jezelf. Niet alleen in je ontwikkeling als vogelaar, maar ook als mens. Je leert nieuwe mensen kennen en hebt hele leuke, ontspannen dagen. Dus twijfel niet en schrijf je in.

Ik schrijf me meteen in en profiteer van de bonus!

8

Aantal deelnemers

50
dagen leren
90+
jaar vogelaarservaring cursusleiders
100

vogelsoorten