Heb jij wel eens een Torenvalk langs de snelweg zien bidden boven de wegberm? Daar zoeken ze naar muizen. Bij het bidden houden ze hun kop helemaal stil. De rest van het lichaam beweegt, maar doordat ze hun kop stil houden zien ze elke beweging. Ze houden meestal een hoogte aan van een meter of 15, net buiten het bereik van de muizen. Die kunnen net iets minder ver kijken.
Wist je dat Stadsduiven verwanten zijn van de Rotsduif? De Rotsduif komt niet in Nederland voor. Die kun je bijvoorbeeld zien in Frankrijk langs de Atlantische kust en in het Middellandse Zeegebied. De Stadsduif is een door mensen gedomesticeerde duif. Je komt ze in alle steden tegen. Ze zijn er in veel verschillende variaties.
Wist je dat Spreeuwen ontzettend goed geluiden van andere vogels kunnen imiteren? Dan hoor je bovenin opeens een Kievit. Dat kan natuurlijk niet, want die zitten nooit in een boom. Dan is het een Spreeuw. Ze maken trouwens ook ontzettend grappige geluiden. Luister er maar eens goed naar als je er één hoort.
Wist je dat Zanglijsters graag slakken eten? Ze slaan de slakkenhuisjes kapot op een steen. Merels kunnen dat niet, maar hebben vaak snel door dat er een Zanglijster een werkplaats in de buurt heeft. Ze pikken de slakken dan vaak van ze af. Omdat Merels een slag groter zijn geeft een Zanglijster zich snel gewonnen.
Wist je dat Heggenmussen insecteneters zijn? Dat kun je aan de snavel zien. Het is een onopvallend levende vogel. Het zijn buiten het broedseizoen schuwe vogels die teruggetrokken leven. Het lijken op het eerste gezicht echte kbv’tjes, maar als je ze goed bekijkt dan zie je hoe mooi ze zijn in al hun subtiliteit. Prachtige roze poten, roodbruin op het verenkleed en loodgrijs op de kop. Schitterend!
Wist je dat het gedrag van de Draaihals op veel punten afwijkt van andere spechten? Zo hakken ze niet zelf een nest. Weet jij waarom ze dan toch tot de spechtenfamilie horen?
Wist je dat jonge Spreeuwen bruin zijn? Hier zie je duidelijk het verschil. Een tijdje na het uitvliegen gaan ze in de rui en dan krijgen ze hun mooie gespikkelde winterkleed. In tegenstelling tot veel andere vogels ruien ze niet nog een keer in het voorjaar. Toch hebben ze dan een schitterend glanzend verenkleed. Dat komt door slijtage.