Zie ze vliegen tijdens een privé-excursie!

Ga mee op privé-excursie. Met een kleine groep mensen gaan we op pad. Een paar uur of de hele dag. Alles kan. Je kunt ook je wenssoorten opgeven en ik ga mijn best doen die voor je te 'regelen'. Al zijn er geen garanties bij vogels kijken. Toch is het altijd fantastisch! 


Een privé-excursie is geschikt voor maximaal 6 personen. De genoemde prijzen zijn de totaalprijzen. Dus of je alleen komt of met 6 personen, het totaalbedrag is hetzelfde.


Klik hier voor de mogelijkheden


Vanaf € 225,-

Privé excursies in de mooiste gebieden

De volgende locaties zijn erg mooi om vogels te kijken:


  • Omgeving Amersfoort

Den Treek, het Hazewater en begraafplaats Rusthof. Hier hebben we kans op allerlei bos- en heidevogels (o.a. Zwarte Specht, Groene Specht, Kleine Bonte Specht, Roodborsttapuit, Boomleeuwerik, Gekraagde Roodstaart, Havik). Op het Vogelwater is er bovendien kans op IJsvogel en Dodaars. We kunnen dit combineren met begraafplaats Rusthof. Vogels kijken op een begraafplaats lijkt misschien raar, maar er zitten erg veel vogels. Ik coördineer een nestkastenproject met 175 nestkasten en als we de excursie plannen tijdens het broedseizoen dan kunnen jullie ook meekijken in de nestkasten. Vanaf eind april tot en met begin juni hebben we ook Bonte Vliegenvangers in de nestkasten. Niet voor niks mijn op één na favoriete vogel. 


  • Zuidwest Veluwe bij Ede

Hier hebben we kans op dezelfde bos- en heidevogels (o.a. Zwarte Specht, Groene Specht, Roodborsttapuit, Boomleeuwerik, Gekraagde Roodstaart, Havik) en ook de Middelste Bonte Specht. Ik ken het gebied erg goed (woon er al jaren om de hoek) en weet waar we de meeste kans hebben op de verschillende soorten plus wild.  


  • Oostvaardersplassen

Dit is ook fantastisch. Ik kom hier al sinds 1989 en ken het gebied goed. Hier is het vogels kijken voor mij begonnen met o.a. Zeearenden. Tegenwoordig broeden ze er ook. Verder hebben we er kans op IJsvogel, Lepelaars, Bruine Kiekendief, Blauwborst, Baardmannetje en veel meer. Een mooie wandeling is door het Oostvaardersveld en als er daarna nog tijd over is dan kunnen we andere delen van het gebied bezoeken. In het gebied leven ook edelherten en vossen. 

Als je net met vogels kijken begonnen bent heb je deze 3 grote problemen

1. Weinig ervaring

Mensen die nog niet zolang vogels kijken hebben geen ervaring. Logisch natuurlijk, maar wel vervelend omdat je zoveel mogelijk wilt zien. Juist als beginnende vogelaar wil je snel leren en heb je weinig geduld. Dat is lastig, want vogels houden geen rekening met jouw ervaring. Die doen gewoon wat ze altijd doen: vogel zijn. Nou is het voordeel dat ik heb dat ik op mijn 9e al begonnen ben met vogels kijken. Daardoor herken ik vogels in een fractie van een seconde. Bijvoorbeeld aan de JIZZ of aan het geluid dat ze maken. Niet om op te scheppen, maar om je duidelijk te maken wat voor jou het voordeel is als je met mij mee gaat. Die kennis die ik in al die jaren heb opgebouwd kun je niet snel inhalen, wel kun je profiteren van mijn kennis en ervaring. Ik kan jou leren waarom dat kbv'tje een Graspieper was en geen Boompieper, welke vogel dat ene geluid maakt en waar je die vogel kunt vinden. 

je kunt veel leren online, op Facebook en in boeken, maar ervaring moet je zelf opdoen. Als je leert van mensen die het al kunnen dan leer je veel sneller


2. De juiste kennis ontbreekt

Als je het bos inloopt zonder dat je weet wat er allemaal aan vogels voorkomt, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Het kan dan zelfs behoorlijk frustrerend worden! En dat is voor niemand leuk. Met de juiste kennis zie je een stuk meer. Kennis over de soorten die er voorkomen, over hun gedrag, de geluiden die ze maken bijvoorbeeld. Ik heb die kennis wél. Daardoor kan ik je wijzen op soorten die je anders echt niet zou hebben gehoord of gezien. Met mij zie je door de bomen het bos juist wel, én de vogels :-)3. Niet de juiste apparatuur

Aan de apparatuur mag het niet liggen vind ik. Als professioneel vogelspotter is dat natuurlijk makkelijk gezegd, maar het is echt waar. Want als jij door een verrekijker moet kijken die scheel is of die gewoon slecht is dan zie je weinig. Zoals de kijker hiernaast. Dat was mijn allereerste kijker. Na jarenlang gebruik (en een aantal keren dat ik hem liet vallen) is die scheel en onscherp geworden. En dat is echt zonde, want er is zoveel moois te zien. Als je met mij mee gaat dan krijg je van mij een goede verrekijker te leen. Ook neem ik mijn KOWA-telescoop mee. Deze heeft een vergroting van 25 tot 60 keer. Dat betekent dat je alles véél dichterbij kunt halen en vogels kunt bekijken zonder ze te verstoren. Wil je weten hoe dat er uit ziet? Klik dan even op de button hieronder voor beelden die gemaakt zijn door mijn telescoop.

Waarom met Vogelwachter Adriaan op excursie?

Met een kleine groep op pad

  • Kleine groepen

Met een kleine groep zie je veel meer. Ook is er alle gelegenheid je vragen te stellen en zo veel meer te leren over vogels. Want waarom is dat kleine vogeltje een Graspieper en geen Boompieper? Hoe zie je het verschil tussen een Havik en Sperwer in een fractie van een seconde? Je hoeft niet te wachten op je beurt (wat met grote groepen wel zo is). Plus, met weinig mensen is de kans om veel te zien ook een stuk groter.

Goede apparatuur: KOWA telescoop

  • De juiste apparatuur

De juiste apparatuur is essentieel. Van mij krijg je een KOWA YF 8x30 verrekijker te leen. Maar niet alleen een goede verrekijker is belangrijk. Met een telescoop zie je nog veel meer. Mijn KOWA TSN883 telescoop vergroot 25 tot 60 keer. Daarmee kun je de vogels echt supergoed bekijken. Als ze blijven zitten tenminste. Gelukkig is die kans een stuk groter met een telescoop, want je kan op afstand blijven. Vogels kijken met een telescoop is echt fantastisch!

Word een echte vogelaar

  • Meer dan 30 jaar ervaring

Je hoeft geen 30 jaar of langer vogels te kijken om er veel vanaf te weten en het goed te kunnen. Ga op pad met iemand die ervaring heeft en het gaat een stuk sneller. Ik ben al meer dan 32 jaar vogelaar (sinds 1988). Die kennis en ervaring neem ik mee tijdens elke excursie. 

Kies uit deze drie mogelijkheden

Privé-excursie 3 uur

IJsvogel, prachtig om te zien

€ 225,-

3 uur

Omgeving Amersfoort of Ede


Als bonus Introductiecursus Vogels Dicht(er)bij

Privé-excursie halve dag

€ 350,-

5 uur
Meerdere gebieden mogelijk (omgeving Ede, Amersfoort, Oostvaardersplassen, Biesbosch)


Bonus Basiscursus Vogels kijken

Privé-excursie hele dag

€ 575,-

Hele dag (van zon op tot zon onder)
Meerdere gebieden op een dag mogelijk (omgeving Ede, Amersfoort, Oostvaardersplassen, Biesbosch)

Bonus Basiscursus Vogels kijken

arrow_drop_up arrow_drop_down