Zie meer vogels en herken ze sneller!

Ben je het beu om jarenlang te moeten oefenen om meer vogels te spotten en te herkennen? Dan is 'Maak Een Vliegende Start' precies wat je nodig hebt. Deze online cursus biedt een schat aan kennis en ervaring van een echte vogelaar, samengebracht in interactieve lessen die je op eigen tempo kunt doen. In de besloten community kun je ervaringen delen en leren van andere vogelliefhebbers. Na deze cursus zal je sneller meer vogels kunnen herkennen en wordt het vogels kijken nog leuker. Verhoog jouw kennis en identificatievaardigheden. Kies voor deze cursus en zie ze vliegen!

Vertel me meer!

Ja, ik wil die cursus!

Heb jij dat ook? Je loopt in de natuur. Je hoort overal vogels. Je ziet ze alleen niet. Of je ziet ze wel, maar het gaat allemaal veel te snel. Hoe kun je nou in vredesnaam zien wat voor vogel het was als je alleen heel kort het silhouet ziet? Of welke vogel zit daar nou te zingen zo onzichtbaar tussen de struiken? Wat is ook alweer het verschil tussen een Boomklever en een Boomkruiper? Waar in mijn omgeving kan ik een IJsvogel zien? En was het nou een Havik of een Sperwer die net langszoefde?

Herken je dat?

Balen als je dat soort dingen niet weet. Je mist een heleboel. Jammer! En niet nodig, want ook jij kunt deze dingen leren. 

Dat had ik als klein jochie ook toen ik begon met vogels kijken. Het heeft mij ruim 30 jaar gekost om te komen waar ik nu ben als vogelaar. Dat is een behoorlijk lange tijd :-). 

Gelukkig hoeft het voor jou niet zó lang te duren om te kunnen wat ik kan. Ik heb namelijk mijn kennis en ervaring samengebracht in een online cursus. De online cursus Maak Een Vliegende Start. Zodat het voor jou geen 30 jaar duurt om meer vogels waar te nemen en ze sneller te herkennen. 

Deze online cursus kun je op eigen tempo doen in de online BIRD-academy. Met een besloten community waarin je met andere cursisten ervaringen kunt uitwisselen. Samen leer je meer en sneller.

Leer vogels spotten met Vogelwachter Adriaan Basiscursus Vogels Kijken
Online cursus Maak Een Vliegende Start

Frank deed deze cursus. Hij vertelt over zijn ervaringen.

"Zo!!  De basiscursus afgerond. En volgens mij ben ik geslaagd! Het is sowieso voor mij geslaagd!

Een mooi breed opgezette cursus die ingaat op allerlei aspecten en randverschijnselen van het vogelen. Van theorie (tja, uiteindelijk is het ook leren hoe vogels te herkennen van kleur, vorm, formaat, detail, zang, roep, habitat en biotoop etc.) tot handige tips.

Afgewisseld met informatieve video’s. In je eigen tempo. En je ook uitnodigt (althans mij) om je nog verder te verdiepen in de vogels die behandeld worden zoals: is het een zomergast, doortrekker, zang etc. Daarvoor gebruikte ik vogel apps en of de site van de Vogelbescherming. En uiteraard een vogelgids. Onder het mom: van zelf uitzoeken en onderzoeken wordt je snel wijzer. En leuk zo’n quiz ter afsluiting van een module, maar wil wel winnen he :-). En uiteraard het in de praktijk toepassen. Zelf gaan vogelen en meegaan op excursies is een waardevolle aanvulling (om jizz in de praktijk toe te passen of je de robotap herkent of andere kbv, een bewijsplaatje te maken van je lifer en op je levenslijst te plaatsen???).

Ik heb deze online cursus gevolgd omdat ik wel enige ervaring en kennis had met vogels, maar behoefte had om vogels beter te kunnen herkennen (beeld en geluid) en daar enige structuur in aan te kunnen brengen.

Daar heeft deze cursus een uitstekende basis voor mij gevormd. Nu is het een kwestie van “vlieguren” maken in de praktijk!

Kortom, ik zou het iedereen aanraden die start met vogelen. Maar zeker ook voor degene die al even onderweg zijn!"

Zie meer vogels en herken ze sneller!

Nu voor maar € 197,-

Wat ik kan, kun jij ook: Vogels herkennen in een fractie van een seconde. 

Stel je eens voor: je loopt in het bos en binnen een uur hoor en zie je 4 soorten spechten, Goudvinken, Appelvinken, Kruisbekken en een jonge Havik! Fantastisch toch :-). Dat had ik laatst, gewoon tijdens mijn hardlooprondje vlakbij mijn huis in het bos. 

Wist je dat dit jou ook kan gebeuren! Misschien heb je het zelfs al eens meegemaakt. Alleen dan zonder het door te hebben. Gewoon omdat je niet wist welke vogels je allemaal zag en hoorde. In deze cursus leer je hoe je als een echte vogelaar door de natuur loopt, hoe je vogels herkent aan hun uiterlijk en hun geluiden en hoe je al het moois dat er rondvliegt met eigen ogen kunt zien.

 • Hoe zou het zijn als je een overvliegende Appelvink herkent aan het geluid en hem daarna ook nog eens terug weet te vinden boven in een boom
 • Herken veel meer vogels sneller en makkelijker dankzij het stappenplan
 • Weten wat een kbv'tje is? Of een sibopi? En wat dacht je van JIZZ? Dat leer je in deze cursus
 • Met wat je geleerd hebt tijdens de cursus weet je waar én hoe je moet zoeken om jouw favoriete vogel met eigen ogen te zien
 • Na deze cursus ben jij een échte vogelaar en het vogels kijken is nog véééél leuker


30 jaar ervaring is onbetaalbaar, deze cursus gelukkig niet :-). Je investering is eenmalig € 197,-.

Wat zeggen deelnemers over Vogelwachter Adriaan


"Adriaan is een enthousiaste excursieleider die alles weet en je kunt hem alles vragen. De sfeer was plezierig en informatief. Bedankt!"


Wild spotten Veluwe leuk
Lucas

"Vogelwachter Adriaan is een heel enthousiaste verteller. Hij leert je kijken (en luisteren) naar de vogels om je heen. Ik loop nu heel anders door de natuur. "

Wild spotten Veluwe leuk
Bea

"Adriaan is een enthousiast mens, integer met ongelofelijk veel kennis. Ik kan iedereen aanraden deel te nemen."


Thomas

De Basiscursus bestaat uit 7 modules

Module 1 - Introductie

In deze module een introductie in deze cursus. Je zet je eerste stappen als echte vogelaar. Aan het begin van deze cursus ben je misschien pas net uit het ei gekropen, of je hebt pas net het nest verlaten. Dat is helemaal niet erg, je bent hier om te leren. Deze module bestaat uit 2 lessen en een leuke quiz om je basis kennis te testen. 

Module 2 - Passie voor vogels

In deze module een introductie in het vogels kijken. We duiken in jouw verhaal als vogelaar. Waarom ben je dit gaan doen?  Ik vertel je waar mijn passie voor vogels vandaan is gekomen. Je leert wat vogels kijken je allemaal kan brengen en hoe het je leven verder kan verrijken. Deze module heeft 4 lessen. 
vogels spotten verrekijker

Module 3 - Uitrusting en vogelkijktaal

In deze module leer je hoe je goed voorbereid op pad gaat. Dan heb ik het niet alleen over de kleding, maar ook over apparatuur en hoe je gebruik kunt maken van de moderne techniek. Daarnaast leer je belangrijke basisbeginselen van vogels kijken, met o.a. vogelkijktaal zoals habitat, foerageren en thermiek. Deze module heeft 7 lessen en een leuke quiz. 

Module 4 - Stappenplan

In deze module leer je een handig stappenplan om sneller meer vogels te herkennen. Je leert hoe je dat in je voorbereiding kunt gebruiken om in het veld meer te zien én het helpt je andersom, als je een vogel hebt gezien en je wilt opzoeken welke soort het is geweest. Je leert dit allemaal in 8 lessen en je sluit het af met een quiz. 

Module 5 - Tuin en balkon

In deze module leer je alles over vogels in tuinen en op balkons. Centraal staan verschillende soorten mezen, Merels en Zanglijsters, kraai-achtigen, kbv'tjes, duiven, Spreeuwen en Sperwers. Je leert voor eens en altijd het verschil tussen Koolmees en Pimpelmees en de alarmgeluiden van Merels en Zanglijsters van elkaar te onderscheiden. Ook leer je hoe je meer vogels in je tuin kunt krijgen. Over planten, nestkastjes en het voeren van vogels. Deze module bestaat uit 8 lessen.

Module 6 - Parken en begraafplaatsen

In deze module maak je kennis met vogels die in parken en op begraafplaatsen voorkomen. Dat zijn o.a. Goudhaantjes, Vuurgoudhaantjes, spechten, Boomklevers, Boomkruipers, Putters, Groenlingen, Goudvink, Appelvink, allerlei watervogels, Blauwe Reiger, Aalscholvers, Buizerds en Bosuilen. 7 lessen vol leuke weetjes en handige tips om meer van deze vogels te herkennen. 

Module 7 - Vogelaars en vogelaarstaal

In deze module leer je vogelaarstaal en de omgangsvormen van vogelaars onder elkaar. Zodat je in het veld optimaal gebruik kunt maken van de kennis en ervaring van andere vogelaars. Want dan leer je nog meer en veel sneller!

Kraanvogels vogeltrek

Afsluiting

In het laatste deel kun je met de afsluitende quiz je kennis toetsen en je krijgt nog afsluitende tips om een vliegende start te maken in het veld. 

Op een rij: je leert in deze cursus...

 • ...de basis van vogelkijktaal en vogelaarstaal en wat het verschil is tussen die twee talen;
 • ...wat je nodig hebt voordat je het veld in gaat, wat je basisuitrusting als vogelaar is en hoe je je goed voorbereidt op een dag vogels kijken;
 • ...een stappenplan met 5 stappen om nieuwe vogelsoorten te leren kennen en herkennen en ze te zien in het veld;
 • ...het stappenplan andersom, zodat je een vogel die je hebt gezien kunt determineren (op naam brengen);
 • ...wat Jizz is en wat bedoeld wordt met de 2 G's en 2 V's en hoe jou dat kan helpen meer vogels te determineren;
 • ...belangrijke basiskennis om vogels te herkennen;
 • ...hoe vogels kijken in de praktijk in z'n werk gaat en hoe je in het veld zo veel mogelijk kunt zien en horen;
 • ...hoe vogelaars zich onder elkaar gedragen. Het is een bijzonder volkje met een hoop vreemde vogels (inclusief ikzelf) en bijzondere exemplaren er tussen, maar als je ze een beetje leert kennen dan zul je merken dat vogelaars elkaar graag helpen en dat je veel kunt leren van elkaar.
 • Nog veel meer!

vogels spotten verrekijker

Draaihals zeldzame vogel bij nest Veluwe

Bonusmodule - De Draaihals

In de bonusmodule leer je alles over mijn favoriete vogel, de Draaihals. Als je die nog nooit gezien hebt dan mis je echt iets in je leven. Let dus goed op en ga er daarna op uit, met die kennis op zak! En wie weet zie jij een Draaihals en is je leven compleet :-).

Klaar voor de start?