Leer vogels kennen door de seizoenen heen!

Met de cursus 'In vogelvlucht door de seizoenen' leer je  de vogels kennen door de seizoenen heen. In elk seizoen zijn er weer andere soorten te zien en te horen. Ook verandert het gedrag van vogels met het verloop van de seizoenen. Ik neem je in deze cursus mee door het vroege voorjaar en leer jou er alles over. Vogelgeluiden leren kennen is een belangrijk onderdeel van deze cursus. Doordat je elke week een nieuwe les krijgt leer je geleidelijk en dat werkt het beste. Met hele leuke bonussen, speciaal voor jou als deelnemer van deze cursus. De cursus start op 1 januari 2021 en duurt tot 1 april.

In vogelvlucht door het vroege voorjaar

Word een echte vogelaar

Ik leer je alles...

...wat ik weet over het vroege voorjaar en hoe jij daar optimaal van kunt genieten!
De cursusleiders: Gert en Adriaan Sleeuwenhoek

Met gastlessen...

...van andere vogelaars, zoals mijn pa. Al 60 jaar vogelaar!

Heb je alweer zin in het voorjaar? Wist je dat voor de vogels en dus ook voor vogelaars het voorjaar al begint rond de kerst? Hoe dat zit en veel meer leer je tijdens deze cursus. 

Herken je dat?
Je wilt meer weten over vogels, maar dat is niet makkelijk. Vooral die vogelgeluiden zijn erg lastig. Dan denk je het te weten en dan klinken ze toch net weer anders. Of je hebt de zang uit je hoofd geleerd en dan maken de vogels opeens allemaal andere soorten geluiden. Om moedeloos van te worden soms. Je mist een heleboel vogels en dat is zonde. Geen nood, ik heb voor jou dé oplossing hiervoor. Zelf begon ik met vogels kijken toen ik 9 jaar was. Het heeft mij daarna meer dan 30 jaar gekost om te komen waar ik nu ben als vogelaar. Dat is een behoorlijk lange tijd :-). Gelukkig hoeft het voor jou niet zó lang te duren om te kunnen wat ik kan. In deze cursus profiteer jij van de kennis en ervaring van niet alleen Vogelwachter Adriaan, maar ook van andere vogelaars. Er komen namelijk verschillende andere vogelaars aan bod die hun eigen expertise hebben. 

Zodat het voor jou geen 30 jaar duurt om meer te weten over vogels en vogels kijken. Je leert tijdens het jaar hoe je vogels sneller kunt herkennen en wanneer en waar je ze kunt zien

Deze online cursus doe je  online in de BIRD-academy. Met een besloten community waarin je met andere cursisten ervaringen kunt uitwisselen. Dat is trouwens niet verplicht, maar mijn ervaring is dat je samen meer en sneller leert.

Met hele leuke bonussen. Zie verderop welke dat zijn. 

null

Leer vogels kennen door de seizoenen

De geweldigste cursus die ik ooit ga geven :-). Met elke week een nieuwe les en een soort van de week.

Wat ik kan, kun jij ook leren: Vogels herkennen in een fractie van een seconde 

Stel je eens voor: je loopt in het bos en binnen een uur hoor en zie je 4 soorten spechten, Goudvinken, Appelvinken, Kruisbekken en een jonge Havik! Fantastisch toch :-). Dat is mij meer dan eens gebeurd, gewoon tijdens mijn hardlooprondje vlakbij mijn huis in het bos. 

Wist je dat dit jou ook kan overkomen! Misschien heb je het zelfs al eens meegemaakt. Alleen dan zonder het door te hebben. Gewoon omdat je niet wist welke vogels je allemaal zag en hoorde. In deze cursus leer je hoe je als een echte vogelaar door de natuur loopt, hoe je vogels herkent aan hun uiterlijk en hun geluiden en hoe je al het moois dat er rondvliegt met eigen ogen kunt zien. 

 • Hoe zou het zijn als je een overvliegende Appelvink herkent aan het geluid en hem daarna ook nog eens terug weet te vinden boven in een boom
 • Herken veel meer vogels sneller en makkelijker dankzij het stappenplan
 • Hoe hoor je het verschil tussen al die vogels die door elkaar zingen in het voorjaar?
 • Weten wat een kbv'tje is? Of een sibopi? En wat dacht je van JIZZ? Dat leer je in deze cursus
 • Met wat je geleerd hebt tijdens de cursus weet je waar én hoe je moet zoeken om jouw favoriete vogel met eigen ogen te zien 
 • Door deze cursus word jij een échte vogelaar en wordt vogels kijken nog véééél leuker


In deze cursus ook gastlessen van o.a. mijn pa. Hij is al meer dan 60 jaar vogelaar. Tel daar mijn ervaring van ruim 30 jaar bij op en je hebt bijna een eeuw aan vogelaarservaring. Dat is onbetaalbaar, deze cursus gelukkig niet :-). Hij kost voor drie maanden € 97,-. Dat is ongeveer een euro per dag,

Wat zeggen deelnemers over Vogelwachter Adriaan

"Het was in één woord geweldig! Adriaan nam ons mee in zijn aanstekelijk en deskundig enthousiasme. Hij vogelt al dertig jaar, maar geniet als een beginner. Heel fijn dus, we gaan vast nog een keer met hem op pad!"

Wild spotten Veluwe leuk
Lucas

"Vogelwachter Adriaan is een heel enthousiaste verteller. Hij leert je kijken (en luisteren) naar de vogels om je heen. Ik loop nu heel anders door de natuur. "

Wild spotten Veluwe leuk
Bea

"Adriaan is een enthousiast mens, integer met ongelofelijk veel kennis. Ik kan iedereen aanraden deel te nemen."


Thomas

Wat kun je verwachten? Een heleboel. Hier een greep uit de onderdelen van de cursus:

Kraanvogels vogeltrek

Beleef de vogeltrek

De vogeltrek is het meest fascinerende natuurfenomeen. Vanaf februari komen de trekvogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden, wintergasten trekken weer naar hun broedgebieden. Er vliegen grote aantallen vogels door en dat volgen is echt fascinerend.  Een prachtig begin is de trek van de Kraanvogels eind februari, begin maart. Daarna komen de Tjiftjaffen weer terug in maart en nog veel meer.


Zingende man Zwartkop

Leer vogelzang en andere geluiden herkennen

Door deze cursus te doen leer je de vogelgeluiden geleidelijk kennen. Niet alle vogels beginnen namelijk op het zelfde moment te zingen. Door deze cursus te doen leer je de vogelzang goed kennen. Je leert niet alleen de zang, maar ook waar en wanneer de vogels zingen. Wanneer kun je de eerste Vinkenslag verwachten, hoe herken je de Zwartkop en wanneer begint de Tjiftjaf weer met zingen? Plus andere geluiden, zoals het geroffel van Grote Bonte Spechten en het mitrailleurgeluid van de Zwarte Specht. 

Stappenplan

Onderdeel van de lessen is het stappenplan dat ik heb ontwikkeld om vogels goed te leren kennen en herkennen. Je leert hoe je dat in je voorbereiding kunt gebruiken om in het veld meer te zien én het helpt je andersom, als je een vogel hebt gezien en je wilt opzoeken welke soort het is geweest.  
vogels spotten verrekijker

Uitrusting en vogelkijktaal

Onderdeel van de lessen is uitrusting en de taal van vogelaars. Je leert hoe je goed voorbereid op pad gaat. Dan heb ik het niet alleen over de kleding, maar ook over apparatuur en hoe je gebruik kunt maken van de moderne techniek. Daarnaast leer je vogelkijktaal en vogelaarstaal.
De cursusleiders: Gert en Adriaan Sleeuwenhoek

Bijna 100 jaar vogelaar ervaring

Zelf heb ik ruim 30 jaar ervaring als vogelaar, maar ik heb het vogelvirus niet van een vreemde. Mijn vader is gepensioneerd leraar en al meer dan 60 jaar vogelaar. Hij geeft ook gastlessen in deze cursus. 

Met andere vogelaars op pad

Als je meedoet aan deze cursus dan heb ik allemaal leuke extra's. Tijdens het jaar ga ik namelijk  geregeld met andere vogelaars op pad. Speciaal voor deelnemers aan deze cursus ga ik hen vragen naar hun kennis, ervaring en passie voor vogels.

Bonussen

Tijdens de cursus heb ik allemaal leuke bonussen voor je. Ik verklap ze nog niet allemaal, maar in ieder geval zijn er tijdens de cursus meerdere online live-uitzendingen (via Zoom en YouTube) waarin ik een specifiek onderdeel verder uitdiep. Ook zijn er Q&A's waarin je live je vragen kunt stellen. Het wordt echt geweldig!

Op een rij: in deze cursus...

 • ...leer je tientallen vogels kennen
 • ...leer je het gedrag van vogels door de seizoenen;
 • ...leer je vogelgeluiden kennen in een geleidelijk tempo;
 • ...krijg je een stappenplan met 5 stappen om nieuwe vogelsoorten te leren kennen en herkennen en ze te zien in het veld en vogels achteraf te determineren;
 • ...ga je met mij op pad door het vroege voorjaar;
 • ...word je een betere vogelaar
 • ...leer je belangrijke basiskennis om vogels te herkennen;
 • ...leer je hoe vogels kijken in de praktijk in z'n werk gaat en hoe je in het veld zo veel mogelijk kunt zien en horen;
 • ...kom je er achter hoe je kunt profiteren van de kennis en ervaring van andere vogelaars. Over het algemeen helpen vogelaars elkaar graag en daar kun jij van profiteren.
 • leer je nog veel meer!

vogels spotten verrekijker