“Tiktik”
“Wie ben ik?”
Word je ook zo getikt van al dat getik? In deze tijd van het jaar is het getik niet van de lucht. Uit menig bosje klinkt het. Een tikkend geluid van een vogel. Getikt kun je daarvan worden.
Want welke vogel is het nou precies?
Nu we het toch hebben over getik: Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam.
Eindelijk regende het weer de afgelopen week.
Jammer genoeg was dat precies tijdens een excursie.
En zachtjes was het zeker niet 😊.
Ik was met een groepje mensen op pad tijdens een privé-excursie.
Op Planken Wambuis. Op de Veluwe.
De voorspellingen de week ervoor lieten een 100% regenkans zien. Gelukkig begon het droog. Vol goede moed en met goede zin gingen we op pad.
Al snel zagen we de twee meest voorkomende tik-veroorzakers. Welke dat zijn? Dat vertel ik je zo. Ook kwamen we Boomkruipers en Boomklevers tegen, hoorden we Goudhaantjes en zagen we een Grote Bonte Specht. Die tikken trouwens ook. Tegen een boomstam. Maar dat is een ander soort geluid dan ik bedoel met tikkend geluid.
Maar dat even terzijde.
Terug naar de privé-excursie.
Na een tijdje gebeurde het onvermijdelijke.
Het begon te regenen.
Eerst zachtjes.
Daarna stopte het.
Tenminste, het stopte met zachtjes regenen.
Het kwam met bakken uit de hemel. Zelfs zo erg dat we halverwege de excursie de auto’s weer opzochten. Wat trouwens leidde tot bijzondere gesprekken. Na een half uur wachten werd de regen een stuk minder. Dus konden we weer op pad.
Net als vogels moet je in de natuur flexibel zijn.
Je aanpassen aan de omstandigheden.
Je overgeven aan wat er op dat moment gebeurt.
De deelnemers van deze excursie beheersten dat enorm goed. Echt top!
We gingen verder op pad en zagen nog van alles. Vooral kleinere vogels. Zoals een Paapje, Roodborsttapuiten, Boom- en Veldleeuweriken, Boom- en Graspiepers. Ook kwamen we een paar keer een groepje KBV’tjes tegen.
Weet jij wat dat zijn, KBV’tjes? Laat het me weten.
In deze groep zaten niet alleen Kool- en Pimpelmezen, maar ook Boomkruipers, Glanskop, Boomklever en Kuifmezen. Die laatste hebben we goed kunnen bekijken. Geweldig leuke vogels zijn dat!
Een prachtige Kuifmees
Maar even terug naar het getik.
Het goede nieuws: in deze tijd van het jaar zijn de smaken beperkt. Tenminste, wat getik betreft.
Een Roodborstje
Want in deze tijd zijn de meeste tikkende geluiden in de bosjes van Roodborstjes. Of Winterkoninkjes. Maar je kunt het verschil goed horen. Ik zou het tikkende geluid van de Roodborst metalig noemen. Dat van de Winterkoning is harder en droger. Oefen de komende tijd maar eens. En weet je het niet? Probeer de vogel dan op te zoeken.
Een Winterkoning
Daar kan ik je trouwens ook bij helpen. Want wil je meer leren over de vogels die je in deze tijd van het jaar kunt tegenkomen en hun geluiden?
Ga dan mee op excursie.
Hier vind je het nieuwste aanbod.
Zie ik jou ook in het veld? Klik hier voor een overzicht van excursies voor de komende tijd.