Herfst

Elke herfst is het wel een weekje raak. Dan ben ik ziek. Vorig jaar was het Corona, dit jaar een gewone griep. Rustig aan doen en uitzieken is het advies, maar dat vind ik vreselijk. Zodra de eerste koorts gezakt is zit mijn lijf vol met onrust. Ik vind dat ik weer snel aan het werk moet, want daar is altijd tijdsdruk. Ik zit stuiterend op de bank, humeurig, want ook voor lezen of Tv-kijken ben ik te moe.

De tuinvogels zijn mijn redding. Naast me op de bank ligt mijn fotocamera, want er is altijd wel een mooi of grappig vogelmoment vast te leggen.  Ze hebben zoveel karakter.

Dan komt het idee in me op om een herfst-setting te maken. Onze vieze tuintafel bedek ik met houtsnippers en herfstbladeren. Pompoenen en sierfruit maken het tafereeltje compleet. Tussen de houtsnippers strooi ik wat vogelvoer. Nu is het, weer op de bank, wachten wie het eerst durft…


De Koolmees is er als eerste bij

De Koolmezen zijn er het eerste bij. De gedroogde zonnepitten vallen bijzonder in de smaak. Het is nog moeilijk om ze te fotograferen want ze pakken snel een pit en vliegen er weer vandoor. De Pimpelmees is de volgende gast. Ik blijf stil zitten in de hoop dat ze wat langer blijven. Het is heerlijk om ze zo op ooghoogte te kunnen observeren.

De Pimpelmees volgt al snel

Luid flapperend landt een Houtduif. Hij scharrelt onhandig tussen de herfstspulletjes en gooit mijn hele setting door de war. Af en toe struikelt hij zelfs. En maar eten! Ik zie z’n krop groeien. Zou hij nog kunnen vliegen? Oja, dat lukt.

De Houtduif vreet zich vol :-)

De Ekster is zoals altijd nieuwsgierig

Dan arriveert de Ekster. Die kijkt nieuwsgierig rond maar is al snel weer vertrokken.

Na een paar dagen zijn de vaste tuinbezoekers helemaal gewend aan het tafereel en weten ze dat daar wat te eten valt. Ongelooflijk hoe snel ze dat doorhebben. Nu het een drukte van jewelste is met alle mezen durven de Merel, Heggenmus en het Roodborstje ook.

Een vrouwtje Merel weet de herfstsfeer ook te waarderen


De Heggenmus past er helemaal bij

Roodborstje herfsttafel vogels voeren

Het Roodborstje kan natuurlijk niet ontbreken

Ik maak foto na foto en voor ik het doorheb ben ik beter en moet ik weer echt aan het werk.

De herfsttafel moet nu eigenlijk wel opgeruimd, maar ik heb al nieuwe plannen…

Een kerst tafereel.

Dan heb ik vakantie en dan kan ik weer lekker lang naar buiten kijken.


De Koolmees kan niet wachten op de kersttafel


Dit Pimpelmeesje neemt het er nog even van

Over de schrijver
Arian Jacobs is een vrolijke bioloog die nu werkzaam is in de IT maar eigenlijk het liefst dagelijks buiten is om te genieten de natuur. Wandelen, fietsen, vogels kijken en fotograferen doet ze het liefst en als ze dan thuiskomt moeten anderen om haar heen de verhalen aanhoren. Ze deelt haar verwondering en haar foto’s op twitter met als doel om ook anderen enthousiast te maken over vogels.
Reactie plaatsen