Spechten vlakbij mijn huis :-)
13 februari 2021 
2 min. leestijd

Spechten vlakbij mijn huis :-)

Vandaag ging ik een rondje lopen in het besneeuwde Edese Bos. Ik hoopte op baltsende Zwarte Spechten. De wandeling begon met een Grote Bonte Specht en een Boomklever op de begraafplaats aan de Asakkerweg, aan de rand van het Edese Bos.

Prachtige vogels!

In het bos was het behoorlijk druk met sneeuwliefhebbers en kinderen die aan het sleeën waren. Erg leuk, maar niet bevorderend om vogels te kijken. Dus liep ik snel verder naar een rustigere plek. Een plek waar ik hoopte de Zwarte Spechten aan te treffen. En wat een geluk had ik: ik hoorde de Zwarte Spechten al van een afstand. Ondanks de kou zijn ze al druk aan het baltsen. Ik heb het vrouwtje geweldig kunnen zien. Ze inspecteerde een aantal geschikte holtes. Wie weet broeden ze dit jaar in een bestaande nestholte. Al zegt dat niet alles. Het mannetje hoorde ik alleen, die was druk aan het roffelen. Het vrouwtje verdween in de holte waarvan ik weet dat er een vrouwtje (waarschijnlijk hetzelfde individu) slaapt. Ik heb een paar foto’s kunnen maken.

Zwarte Specht vrouw bij potentiele nestholte

Mibo!

Toen voelde ik mijn telefoon trillen. Mijn pa belde. Hij had op dezelfde begraafplaats als waar ik mijn vogelwandeling begon een Middelste Bonte Specht in beeld. Een mibo, zo noem je dat als (luie :-)) vogelaar. Fantastisch mooie vogels, die ik ook nog niet zo vaak had gezien. Laat staan 100 meter vanaf mijn huis. Dus ik haastte me naar de begraafplaats. Gelukkig was de mibo nog in beeld. Ik heb deze vogel prachtig kunnen zien. Voor mijn pa pas de tweede keer ooit dat hij deze vogel zag. Een bijzonder moment dus. Leuk om dit samen te delen. Mijn pa had hem zelfs zien hangen aan een ijspegel, om de druppels te drinken. Geweldig! Dat heb ik helaas niet gezien, wel heb ik mooie beelden kunnen maken. Zie daarvoor dit filmpje op mijn YouTube kanaal.

Middelste Bonte Specht

Over de schrijver
Wendel Elerie
Door

Wendel Elerie

op 14 Feb 2021

Wat fantastisch! Heerlijke belevenis weer.

Reactie plaatsen