Jonge mezen (Obees-mees)
Midden in onze tuin staat een brem op stam die door de jaren heen veel te groot is geworden. “snoeien na bloeien” is bij brem het advies, maar bij mij komt dat er nooit van, want na de bloei is de brem de perfecte plek voor jonge mezenfamilies die met het hele gezin komen eten. Het boompje is met de goedgevulde pindasilo en vetbollen een fly-in fastfood boom voor mezen.
Meestal arriveren de jongen als eerste. Ongelooflijk hoe dwingend hun roep klinkt. Daarna arriveren de ouders die druk heen en weer huppen tussen alle kleintjes, de boel in de gaten houdend en af en toe nog voerend. Het is fantastisch om ze zo goed te kunnen bekijken in mijn Brem.
Jonge Koolmees (rechts) bedelt luid bij ouder Koolmees (links)
Zowel bij koolmezen als pimpelmezen hebben de jongen een geler en fletser verenkleed dan de ouders. Bij jonge koolmezen is de zwarte streep over het midden van hun borst nog minder duidelijk. De streep loop nog niet door over de buik. Het koppie is nog wat matter zwart, eerder donkergrijs. Bij jonge pimpelmezen is het petje dat ooit blauw gaat worden nog grijs. De tekening van de zwarte oogstreep is minder nadrukkelijk aanwezig dan bij de volwassen vogels. De vlek op de kin is er nog helemaal niet.
Dan zie ik een jonge koolmees die bijna twee keer zo groot is als de ouders, en twee keer zo dik. Harder piepend dan de rest wordt dit kuiken continu gevoerd, terwijl de broertjes en zusjes al vooral zelf aan de silo hangen.
Bestaat dat, een obees-mees? Lijkt deze nou zo dik omdat het de jongste telg is, met nog dons onder de veren? Is het voer in mijn tuin misschien echt fastfood? Ik weet het niet. Maar als de mees echt dikker is dan de anderen, dan zal hij of zij een lagere overlevingskans hebben in mijn tuin waar ook de buurkatten graag vertoeven. Voor de zekerheid pas ik het voedselaanbod aan. De vetbollen verdwijnen en ik ga meer zaden aanbieden. De pindasilo vul ik nu deels met zonnepitten.
En de brem, die wordt rigoureus gesnoeid als het blad eraf is. Na overleg met een bevriende hovenier blijkt dat het beste voor de boom. Ook voor de vogels, die hebben zo de hele zomer nog een beschut eetplekje.