Ooit een vliegende deur gezien?
03 november 2022 
2 min. leestijd

Ooit een vliegende deur gezien?

Eén van de vogels waar het voor mij allemaal mee begon. Als klein jochie (ik was 9 jaar) zag ik deze iconische roofvogel voor het eerst. Het was in januari 1989 in de Oostvaardersplassen. Langs de Oostvaardersdijk. Het was zo’n typisch Hollandse, grijze winterdag. De temperatuur iets boven het vriespunt. Maar zo voelde het niet. Want met eigen ogen zag ik ze. Ze vlogen vrij ver. Toch was het onmiskenbaar. Twee Zeearenden. Daar krijg je het meteen warm van. Majestueuze vliegers met een spanwijdte tot wel 2,5 meter. Vandaar hun bijnaam de Vliegende Deur. Deze geweldenaren van het luchtruim zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Oostvaardersplassen. 

Zeearend Oostvaardersplassen Biesbosch

Zeearend (foto Rickwildlifephotography) 

Nieuw Land

Zo heet het nationaal park waar de Oostvaardersplassen onderdeel van zijn. Nieuw Land omdat het werd aangelegd in de Zuiderzee. Het sluitstuk van de Zuiderzeewerken. Ooit was er een vuilnisbelt gepland. Een stortplaats voor het huisvuil van Amsterdam. Maar al snel ontwikkelde er prachtige natuur. De vogels vonden het al snel. Gelukkig kwamen de beleidsmakers snel bij zinnen en werd het een beschermd natuurgebied. 

 

Rietmoeras en uitgestrekte vlaktes

Rietmoeras waar je ook kijkt. Een ideale plek voor ganzen, eenden en tientallen andere vogelsoorten, zoals Grote Zilverreiger en Lepelaars. Schaarse soorten als Bruine Kiekendieven, Baardmannetje en Roerdompen broeden er in flinke aantallen. En sinds 2006 broedt ook de Zeearend in de Oostvaardersplassen. Daardoor heb je in dit gebied in elk seizoen kans om de koning van het luchtruim met eigen ogen te zien. Naast de rietmoerassen vind je in de Oostvaardersplassen ook uitgestrekte vlaktes. Daar grazen naast ganzen honderden edelherten, heckrunderen en konikpaarden. 

 

Lepelaar vliegend vogel

Lepelaar (foto Rickwildlifephotography)

 Wintergasten
 
Elk najaar komen duizenden eenden en ganzen naar de Oostvaardersplassen om de winter door te brengen. Wintergasten noem je dat. In het vroege voorjaar vliegen ze weer naar hun broedgebieden, die van Scandinavië tot in Siberië reiken. Deze globetrotters trekken op hun beurt roofvogels aan, die het gebied zien als lopend buffet. Zo zijn er elk najaar en winter veel roofvogels te zien in de Oostvaardersplassen. Vossen en Raven pikken ook hun graantje mee. 

Bruine Kiekendief roofvogel vogel jagend

Mannetje Bruine Kiekendief (foto Rickwildlifephotography)

 Wil je dit met eigen ogen zien?

De Oostvaardersplassen zijn in elk seizoen de moeite waard. Vanaf de Grote en de Kleine Praambult kun je prachtig over het gebied heen kijken. Bezoek ook één van de vele vogelkijkhutten. Of ga mee op excursie

Denk er wel aan je verrekijker mee te nemen. Want daarmee zie je een stuk meer. Heb je nog geen verrekijker? Binnenkort vertel ik je daar meer over.

Excursie vogels kijken spotten Oostvaardersplassen

Dit artikel verscheen ook integraal op de website Outdoor Dichtbij

Over de schrijver
Reactie plaatsen