Zeven tips voor het kopen van een verrekijker
01 december 2022 
6 min. leestijd

Zeven tips voor het kopen van een verrekijker

Dit artikel verscheen eerder integraal op OutdoorDichtbij.nl

Soms heb je geen verrekijker nodig
Een verrekijker is voor de echte outdoorliefhebber een onmisbaar item. Er zijn veel verschillende merken, modellen en maten verrekijkers. Dus mocht je toe zijn aan het kopen van een (nieuwe) verrekijker dan kun je met de volgende tips de juiste keuze maken. Mocht je al een kijker (zo noemt een vogelaar zijn of haar verrekijker) hebben, lees dan ook even door. Wie weet kom je binnenkort iemand tegen die op zoek is naar een nieuwe kijker. Dan kun jij hem of haar met deze tips verder helpen. 

Ik heb 7 tips op een rij gezet die je kunnen helpen. Lees verder onder de foto.

Met een verrekijker speuren naar vogelsSpeuren naar vogels in de struiken gaat beter met een kijker

Tip #1 - Bepaal je budget

Qua prijs is er veel variatie. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn verrekijkers van een paar tientjes tot en met € 3.000,- en zelfs nog duurder. Daarom is het belangrijk te bedenken wat je er voor over hebt. Kijk niet op een paar tientjes, maar kies er wel één die bij jouw budget past. Een goede verrekijker heb je niet voor onder de € 150,-, maar je hóeft niet meteen duizenden euro's uit te geven. 

Wat je altijd kunt doen is op Marktplaats of andere websites kijken of er goede tweedehands verrekijkers te koop zijn. Of doe een oproepje op sociale media. Wie weet zijn er vogelaars die net een andere kijker hebben gekocht en hun 'oude' voor een mooie prijs weg willen doen. 

Met een goede verrekijker zie je ze vliegen

Tip #2 - Denk goed na over het type verrekijker dat bij jouw wensen past 

Wil je een verrekijker die je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen? Of één die de grootste vergroting heeft? Dat maakt nogal verschil. Want de eerste is klein en compact en de tweede is groter en zwaarder. Er is van alles mogelijk. Bedenk dus goed wat jij zoekt en hoe je jouw verrekijker wilt gebruiken. 

Tip #3 - Bedenk goed welke vergroting je wilt

Dit is een belangrijke keuze. Het gaat eigenlijk om de vraag hoe dichtbij je alles wilt halen. De vergroting bepaalt hoe veel dichterbij de verrekijker de vogels haalt. Een vergroting van 8 of van 10 keer zijn de meest voorkomende. Denk er goed over na. Als je zoals ik bijna altijd je telescoop bij je hebt dan is een vergroting van 8 prima. Je kunt dan met je verrekijker de omgeving scannen en verder inzoomen met je telescoop. Ben je vaak in het bos te vinden? Dan is 8 keer ook prima. Ben je veel in het veld waar je verder kunt kijken dan kan een vergroting van 10 weer praktischer zijn. 

Als je gaat testen dan zie je op de verrekijker 2 getallen staan. Het eerste is de vergroting. Het tweede getal is de diameter van de lens in millimeters. Een verrekijker van 10 x 42 vergroot dus 10 keer en de diameter van de lens is 42 mm. Over het algemeen geldt dat hoe groter de lens is, des te meer lichtinval de verrekijker heeft. Dat is vooral belangrijk bij wat slechtere lichtomstandigheden. Zelf heb ik de KOWA Genesis Prominar XD44 (8,5x44). Deze kijker heeft een vergroting van 8,5 en een diameter van 44 mm. Veel lichtinval, waardoor ook in de schemering en in het donker meer te zien is dan met je blote oog. 


Tip #4 - Kijk goed naar hoe breed het gezichtsveld is

Het gezichtsveld wordt meestal uitgedrukt in hoe breed je beeld is op een afstand van 1.000 meter. Het gezichtsveld moet niet te klein zijn. Dat is vooral in gebieden waar je ver kunt kijken belangrijk. Want als je een gebied aan het scannen bent dan is het fijn als je een breed gezichtsveld hebt. Dan zie je simpelweg meer vliegen. Met een smaller gezichtsveld heb je meer kans dat je vogels mist die net buiten beeld wegvliegen. En het zal maar net een Zeearend zijn die je mist. Hiervoor geldt (ook weer over het algemeen :-)) dat hoe duurder de verrekijker, des te breder het gezichtsveld op 1.000 meter is. 

Tip #5 - Ga testen, waarvan minimaal één keer bij somber weer

Op internet zie je alleen een foto of plaatje van een verrekijker. Soms ook reviews van anderen, maar toch adviseer ik je zélf te gaan testen. Het is altijd anders als je zelf een verrekijker vasthoudt. Daarom is mijn advies om goed te testen. Door het hele land zijn er winkels waar je verrekijkers kunt testen en waar je goed advies krijgt. Zoek dus eerst even op internet of er een goede winkel bij jou in de buurt zit. Als je gaat uitproberen dan is het belangrijk dat je let op de weersomstandigheden. Als het stralend weer is dan zijn eigenlijk alle kijkers goed. Als de zon schijnt dan heb je zelfs bij een verrekijker van 50 euro aardig goed beeld. Juist bij somber, oer-Hollands grijs weer wordt het verschil tussen verrekijkers heel duidelijk. Dan zie je hoe het met de lichtsterkte van jouw verrekijker is. Dus ga sowieso minimaal één keer testen met somber weer. Dan zie je het verschil tussen een redelijke en een goede verrekijker.

Wat je ook kunt doen is met mij meegaan op excursie. Ik neem altijd verschillende verrekijkers mee die je dan kunt testen. Kijk even op mijn website voor het excursieoverzicht.

Tip #6 - Ga niet over één nacht ijs

Als je een verrekijker koopt dan is dat vaak voor jaren. Dan is het fijn als je een goede keuze maakt. Je kunt er één bestellen op internet, maar dan weet je niet hoe de kijker in de hand ligt, hoe het scherp stellen gaat of hoe zwaar hij aanvoelt. Zelf heb ik eerst goed onderzoek gedaan op internet. Vervolgens ben ik naar een winkel gegaan die meerdere verrekijkers had die ik kon testen.

Het is sowieso handig om eerst even te bellen of te mailen of ze voldoende kijkers hebben om te testen. Dat kan per winkel verschillen namelijk en het is zonde als je voor niks komt. Ik had al een shortlist gemaakt op basis van bovenstaande tips (én mijn jarenlange ervaring als vogelaar uiteraard), dus ik wist welke kijkers ik wilde testen. Van mijn shortlist bleef er vervolgens maar één over en die werd het. Gaat het bij jou wat minder soepel dan is dat helemaal niet erg, want je moet doen wat voor jou het beste voelt. Je kunt beter wat langer nadenken dan dat je voor een flink bedrag een kijker koopt waar je toch spijt van krijgt.

Tip #7 - Doe wat voor jou het beste voelt

Je kunt aan 10 vogelaars vragen welke verrekijker ze je adviseren en ze noemen allemaal een andere. De één vindt een pocketverrekijker ideaal, de ander wil per sé een bepaald merk. Zo kan ik jou als ambassadeur van KOWA zeker aanbevelen om de verrekijkers van het merk KOWA te gaan testen. Doe dat ook zeker, maar maak uiteindelijk zelf de keuze. Bedenk goed: het wordt jouw verrekijker. Let daarom dus goed op wat JIJ het fijnst vindt en kies de kijker die jij het beste bij je vindt passen. 

Bonustip: vraag ook alvast naar de mogelijkheden voor digiscoping. Dat is foto’s of video’s maken met je smartphone door de verrekijker. Daar heb je bij KOWA een handige adapter voor. Echt hele toffe foto’s kun je daar mee maken.

Een smartphone adapter is een hele toffe uitbreiding

Nog één ding. Het is echt superleuk om een nieuwe verrekijker uit te kiezen. Het lezen van reviews, het testen en uiteindelijk de aankoop. Maar dan begint het eigenlijk pas, want je koopt hem om vogels te kijken. Dus geniet van het proces, maar maak wel een keer een keuze, anders mis je een hoop mooie vogels. Als jij vindt dat een kijker goed genoeg voor jou is koop hem dan, vergeet de andere verrekijkers en de meningen van anderen en geniet van al het moois buiten.


Over de schrijver
Reactie plaatsen