Voel jij je wel eens vleugellam?

Door onze gejaagde, hectische maatschappij worden we ongemerkt in een keurslijf geperst. Daardoor vergeten we wat het is om echt te leven. Op te gaan in het moment. Daardoor krijgen veel mensen symptomen van burn-out. Denk aan klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en geen energie hebben. 

Als je tegen een burn-out aanzit mis je een aantal dingen.  Wat je mist is: 

- de vaardigheid om in het moment te zijn
- verbinding met jezelf en met anderen
- energie om weer vrij te kunnen vliegen 

Als je niet oppast word je vleugellam. Door te kijken naar vogels kun je dit voorkomen. Vogels besteden dagelijks veel tijd aan hun verenkleed. Dat moet in topconditie zijn. Dat kost energie en aandacht. Ze poetsen wat af. Dat badderen en poetsen van het verenkleed doen ze met zorg en de volle aandacht. Ze zijn in het moment en besteden alleen aandacht aan wat er toe doet. Iets dat de meeste mensen vergeten zijn. 

Terwijl iedereen het nodig heeft én iedereen het kan. Gewoon zijn. In het moment zijn, in het nu. Hoe voel je je, wat vind je nu belangrijk. Niet denken aan wat er vorige week is gebeurd, wat je allemaal nog moet of wat er morgen misschien gaat gebeuren. Het lijkt wel alsof we dat verleerd hebben. Weet je nog dat je dat als kind wel had? Helemaal opgaan in het moment. Dat je zo opging in het spelen met de lego, je poppenhuis of voetballen op het trapveldje achter je huis, dat je helemaal de tijd vergat. Dan kwam je te laat thuis voor het eten en kreeg je op je donder. Onterecht eigenlijk. Je zou een compliment moeten krijgen dat je het leven leeft zoals het bedoeld is. Dat je doet wat elk mens nodig heeft en wat vogels heel goed kunnen. In het moment zijn. Want dat is alles wat je hebt. Nu is nu al niet meer nu. Als je begrijpt wat ik bedoel :-). 

Om je te helpen heb ik de volgende opdracht voor je. Neem NU 10 minuutjes de tijd. Zet je telefoon en andere storende apparaten uit. Ga op een rustige plek zitten. Dat kan binnen bij een raam zijn of buiten in je tuin of op je balkon. Kijk en luister of je vogels ziet. Zodra je ze ziet: bestudeer het gedrag. Wat doen ze, hoe zien ze er uit, welke geluiden maken ze? Zijn ze samen of alleen? Hippen ze over het gras of vliegen ze hoog in de lucht? Doe dit minimaal 10 minuten. Deel je ervaring onder deze post. Ik ben benieuwd hoe je het hebt ervaren. 

#gezondheid #stress #mindfulness #vogels #natuur #vitamineV

Over de schrijver
Reactie plaatsen