Vogels in Hongarije

Door Bert Altena

In 2018 gingen we naar Hongarije op vakantie, naar het Balatonmeer om precies te zijn. Niet een echt voor de hand liggende vakantiebestemming maar wel een hele mooie! Hongarije is een waar vogelparadijs dus ik hoopte op veel mooie waarnemingen. Dat viel eigenlijk we een beetje tegen, ja, in onze achtertuin kwam regelmatig een zwarte roodstaart even buurten maar daar bleef het dan ook bij.  Als tourist ken je natuurlijk ook de goede plekjes niet. Via internet kwam ik er achter dat Hongarije een actieve club vogelaars kent, Hungarian Birdwatching. Daar eens contact mee opgenomen en even later had ik een afspraak gemaakt om een dag naar het nationaal park Kiskunsag te gaan onder begeleiding van een privé gids.


Wat een dag hebben we daar beleefd, onze gids stuurde ons het hele park door op onverharde paden, verschillende keren was ik bang dat mijn normale personenauto vast zou komen te zitten, wat gelukkig niet gebeurde. Het was heel gezellig en leerzaam, onze gids had een mooie telescoop mee zodat we alles goed konden zien. We spraken in het engels met elkaar waarbij het een hele uitdaging was om die engelse vogelnamen te begrijpen. Bee-eater, dat lukt nog maar Roller? Dat bleek dus een Scharrelaar te zijn. We hebben die dag heel veel mooie waarnemingen gedaan: Grote Trap, Grauwe Kiekendief, Bijeneters, Scharrelaars, Grauwe Klauwier, vele soorten reigers en watervogels, te veel om op te noemen. De volgende dag kreeg ik een lijst met alle waarnemingen, niet alles wist ik mij te herinneren, ik denk dat de gids wat meer gezien/gehoord heeft dan ik.

Nog steeds krijg ik met de kerst een kerstgroet van Hungarian Birdwatching en ieder jaar kriebelt het weer, dit jaar was het geen kriebel maar jeuk! Dus er is geboekt :) samen met mijn fotomaatje gaan we eind mei naar Hongarije om daar te gaan vogelen en mooie foto's te gaan maken.
Over de schrijver
Reactie plaatsen