Voorjaar!!!

De sneeuw lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Het is nu echt voorjaar! De eerste Vinkenslag hoorde ik afgelopen woensdag op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. En toen vandaag het zonnetje begon te schijnen ging het helemaal los. Mooi weer voor een boswandeling. Samen met mijn lieve vrouw. Het begon al goed met een jagende Havik boven de begraafplaats (in Ede, vlakbij mijn huis). Daarna een jagende Buizerd en diverse zingende vogels en roffelende en roepende Grote Bonte Spechten.

Jagende Buizerd

Een stukje verder zagen we opeens een grote zwarte vogel. In een beukenbos. Het waren er zelfs twee. En wat nog veel mooier was :-), ze waren samen een nestholte aan het hakken! Wauw! Ik heb vorig jaar een aantal weken tevergeefs gezocht naar een nest in dit gebied en nu loop ik er zo tegenaan. Wat een geluk! Hopelijk gaan ze dit nest ook echt afmaken en gebruiken. Want vorig jaar vond ik een beginnende nestholte die uiteindelijk niet werd doorgezet. Maar deze lijkt een serieuze poging. Dus fingers crossed en wordt vervolgd. Hieronder een paar foto’s die ik heb kunnen maken.

Adulte man Zwarte Specht bij nestholte in de maak

Zwarte Specht bij nestholte

Wat een geweldige vogels zijn het toch! Ik heb er ook een filmpje van kunnen maken. Uit de losse hand, dus het wiebelt wel af en toe.

Na deze prachtige vondst liepen we verder naar de Edese Hei. Daar hoorden we meteen de Veldleeuweriken zingen. Die zitten hier nog in grote aantallen gelukkig, want de laatste 50 jaar is deze vliegende musicus met meer dan 90 procent (!!) afgenomen. Ook vlogen er Graspiepers rond en ik zag mijn eerste Roodborsttapuit van dit jaar. Een andere vogel landde in een struik. Ik kon er een foto van maken en zag dat het een mannetje Rietgors was. Een leuke waarneming zo op de hei.

Rietgors man op de Edese Hei

Een stuk verder, aan de rand van het bos hoorden we nog een Grote Lijster zingen. Geweldig mooie zang is dat. Op de terugweg kwamen we nog een jagende Sperwer tegen op de Edese Hei. Leuk om te horen dat de kleine vogels meteen zo fel reageren door elkaar te waarschuwen. Bijzonder om die interactie tussen vogels te ervaren.

Al met al een fantastische wandeling in een geweldig gebied!

Over de schrijver
Reactie plaatsen