Op begraafplaats Rusthof in Amersfoort zijn veel vogels te zien. Vogelwachter Adriaan organiseert regelmatig excursies op deze prachtige begraafplaats. Een bijzondere plek met veel vogels. Adriaan loopt alweer een jaar of 8 mee met het nestkastenproject dat gestart is in 1970. Eerst als ondersteuner van de godfather van het project Jan Drapers, sinds 2017 als coördinator van het project. In het jaarverslag Vogels op Rusthof 2019 is een interview gepubliceerd met Vogelwachter Adriaan. Wil je dit verslag gratis downloaden? Dat kan via deze pagina.
Hoe ben je bij het project betrokken geraakt?
“Ik ben al jaren geabonneerd op het Amersfoorts Vogelnet. Elke werkdag krijg je een mail met daarin de laatste waarnemingen van vogels in Amersfoort. Hartstikke leuk is dat. Daarin stond een oproep. Er was een meneer van in de tachtig en die zocht iemand om hem te helpen met een nestkastenproject op een begraafplaats en het project op termijn over te nemen. Dat wekte mijn belangstelling, ik maakte een afspraak en maakte kennis met Jan Drapers.
Wat leuk, hoe ging het verder?
We gingen samen de nestkasten inventariseren en na het broedseizoen schoonmaken. Samen in de oude Leiber, met de ladder achterop, langs alle nestkastjes. Erg leuk vond ik dat. De vogels in de nestkasten vond ik meteen al fantastisch. De vogels erbuiten natuurlijk ook, maar dat ik ín een nestkastje mocht kijken, dat was wel een hele bijzondere ervaring. Dat vind ik trouwens nog steeds. Ik voel me gezegend dat ik dat mag doen. Het mag namelijk niet zomaar, je moet daar een ontheffing van de Natuurbeschermingswet voor hebben.”
Een mannetje Bonte Vliegenvanger
Wat is je favoriete vogel op Rusthof?
“Mijn favoriete vogel op Rusthof is de Bonte Vliegenvanger. Door het project op Rusthof is het zelfs mijn op één na favoriete vogel geworden. Wat een prachtige vogeltjes zijn het zeg! Het zijn ook stoere vogels met het nodige lef. Het komt regelmatig voor dat ze een stel mezen of Boomklevers een nestkast uit jagen en er zelf gaan broeden. Dat kan er heftig aan toe gaan.
Dat klinkt heftig! Maar daar heb je een oplossing voor, toch?
Klopt. We sluiten eind februari een aantal nestkasten af met een plaatje voor het vlieggat. Dan zijn de Bonte Vliegenvangers nog niet terug uit hun overwinteringsgebieden in Westelijk Afrika. De mezen kunnen dan een ander kastje uitkiezen, want we sluiten er maar een stuk of 25 af. Nog genoeg keuze over voor de andere vogels. De mezen hebben dan al een mooie plek gevonden om te nestelen als de Bonte Vliegenvangers terugkomen uit Afrika. Dat is tegenwoordig in de tweede week van april.
Dat is inderdaad een stuk vroeger!
Dit jaar vonden we zelfs al in de eerste week van april een Bonte Vliegenvanger op Rusthof. Dat was op 4 april 2019. Helaas was het een dode vogel. Een mannetje dat wel erg vroeg terug was en het waarschijnlijk had afgelegd tegen een stel Koolmezen. Triest dat zo’n vogel de lange reis van Afrika naar hier heeft gemaakt en het dan zo afloopt. We houden dit jaar extra scherp in de gaten wanneer de eerste Bonte Vliegenvangers terug zijn. Want zodra de eerste terug is maken we de kastjes weer open. Echt fantastisch vond ik het dat we in 2019 maar liefst 25 legsels hadden van deze prachtige vogeltjes!”
Hoe zie jij de toekomst van dit project?
“Die zie ik zonnig tegemoet. Tenminste, als ik kijk naar de mensen en de organisatie van Rusthof. Want de mensen die er werken hebben een enorme passie voor vogels en natuur. Ook wordt er in het beheer steeds meer rekening gehouden met de vogels en andere natuur. Zoals op de uitbreiding waar de natuur alle ruimte heeft. Dus ik heb goede hoop op nog minimaal 50 jaar nestkasten op Rusthof. Dan ben ik 90, dus het zou handig zijn als ik tegen die tijd ook een opvolger heb.
Prachtig en Kwetsbaar tegelijk: jonge Bonte Vliegenvanger, net uit het ei
Dat zou mooi zijn 🙂
Voor de vogels hoop ik van harte dat het een stuk beter gaat met de natuur. Want ik maak me wel zorgen over de toekomst. Ik ben een positief ingesteld mens, maar er zijn helaas genoeg ontwikkelingen waar we ons echt zorgen over moeten maken. Niet alleen de afname van het aantal insecten en het leefgebied in Nederland en de rest van Europa, maar ook de ontwikkelingen in de overwinteringsgebieden van o.a. de Bonte Vliegenvangers in Afrika, in de Sahel. De vooruitzichten zijn niet heel positief. Gelukkig zijn er ook goede berichten. Het gaat op Rusthof goed met de vogels en er zijn projecten om de omstandigheden in de Sahel te verbeteren.
Heb je daar een voorbeeld van?
Een voorbeeld daarvan is het project Birds, Bees and Business. Dat is een project van Vogelbescherming, ontwikkelingsorganisatie ICCO en natuurbeschermings-organisatie Naturama uit Burkina Faso. Een belangrijk project, waar Rusthof ook een steentje aan bij heeft gedragen. Rusthof was namelijk het decor van opnames voor een documentaire waarin bekende vogelaar Eddy Zoëy en beautyvlogster Lauren Lewis de Bonte Vliegenvanger en andere Afrika-gangers opzochten in hun broedgebieden in Nederland en ze daarna nareisden en opzochten in Burkina Faso. Erg leuk om de opnames in Nederland mee te maken. Ik hoop dat dit project een goede bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen en vogels.”
De crew van het project Birds, Bees and Business
Ten slotte, vorig jaar vertelde je dat je druk bezig bent met je bedrijf, Vogelwachter Adriaan. Hoe gaat het daarmee?
“Tot de lockdown ging dat heel goed. Mensen vinden het erg leuk om samen op pad te zijn in de natuur om vogels te spotten. Ik krijg er veel energie van om met mensen op stap te zijn in de natuur en ze te laten zien en ervaren wat voor moois er allemaal te zien is in Nederland. Dat doe ik trouwens ook voor bedrijven. Het is echt superleuk om samen met je collega’s vogels te spotten in een mooie omgeving tijdens je bedrijfsuitje. Daarnaast organiseer ik inspiratielezingen en inspiratiewandelingen voor bedrijven. Bijvoorbeeld tijdens hei-dagen.
Interessant, hoe gaat dat dan?
Want veel bedrijven gaan ‘de hei op’, zoals ze dat noemen. Op een mooie locatie in een prachtige omgeving willen ze dan inspiratie opdoen. Maar als je de hele dag binnen zit dan lukt dat echt niet. Ik kom dan langs en neem mensen mee naar buiten, écht de hei op. Onderweg vertel ik over lessen die mensen kunnen leren van vogels. Over samenwerken en persoonlijk leiderschap. Erg waardevol en leuk om te doen! Daarnaast organiseer ik lezingen. Want er zijn helaas veel mensen die niet vaak meer buiten komen. Hopelijk kunnen we snel weer naar buiten en kan ik ook weer bij bedrijven en in verzorgingshuizen langsgaan.”