6 dingen die je nog niet wist over de Merel
07 oktober 2020 
1 min. leestijd

6 dingen die je nog niet wist over de Merel

De Merel, wie kent die niet? Prachtige vogels die in veel tuinen en op balkons te zien zijn. Het is de meest algemene vogel van Nederland. In totaal broeden er 650.000 tot 1.100.000 paartjes in ons land. Persoonlijk vind ik de mannetjes het mooist. Met hun pikzwarte verenkleed en oranje snavel. En heb je die oranje oogring wel eens goed bekeken? Erg mooi!

Hier 6 weetjes over de Merel en natuurlijk een aantal foto’s van deze prachtige vogels.

Merel mannetje

Wist je dat Merels…

…het liefst zingen vanuit de top van een boom of vanaf de nok van een dak? In dit filmpje zit er ook eentje hoog in de boom, al zat ie niet helemaal bovenin :-).

…oorspronkelijk bosbewoners zijn? Pas sinds het begin van de 19e eeuw komen Merels ook in steden voor. Uit onderzoek blijkt dat de stadsmerels kortere en stompere snavels hebben. Waarschijnlijk omdat het voedsel voor handen is en er niet zoveel gepriegeld hoeft te worden.

…bij voorkeur op het gazon voedsel zoeken? Ook bessenstruiken zijn populair. Ze eten vooral (regen)wormen, slakken, spinnetjes, bessen, vruchten en zaden.

…niet erg sociaal zijn en andere vogels als grote concurrent zien? Merels blijven hun territorium verdedigen, ook al is de tegenpartij te zwak om terug te vechten. Wat denk jij, zou deze eenpotige Merel kans maken tegen een soortgenoot?

…opmerkelijk trager foerageren wanneer er andere Merels in de buurt zijn? Elkaar verjagen wordt dan de grootste prioriteit!

…dol zijn op rotte appels? Leg die eens in je tuin. Grote kans dat er binnen de kortste keren een Merel van zit te smullen.

Over de schrijver
Tom
Door

Tom

op 13 Jan 2021

Wist je dat... het dit jaar én volgend jaar Het jaar van de merel is?!

Adriaan-Sleeuwenhoek
Door

Adriaan-Sleeuwenhoek

op 25 Jan 2021

Klopt! Goed dat er aandacht is voor deze prachtige vogels. Benieuwd wat het jaar oplevert aan nieuwe inzichten!

J van Benthem
Door

J van Benthem

op 05 Apr 2021

Bij ons onder de overkapping zit een nest met 4 jonge merels . Alleen kwam.ik vanmorgen buiten en volgens mij is het mannetje merel dood . Ligt allemaal veren achterhuis. Wat gaat er nu gebeuren met de jonge vogels en de moeder? . Hebben ze nog een kans om te overleven?

Netty
Door

Netty

op 11 Apr 2021

Ik weet geen antwoord op.uw vraag. Ik was wel verbaasd dat er al zo vroeg jonge merels zijn. Is dat normaal?

Javades
Door

Javades

op 13 Jul 2022

De laatste dagen zit ‘n mannetjes merel op z’n kont, in de zon en met z’n bek open in het gras. Er is water, schaduw in het gras en ‘n waterbak voor badderen er vlakbij voorhanden. Hij kan overigens nog steeds goed vliegen. Waarom doet de merel dit ?

Adriaan Sleeuwenhoek
Door

Adriaan Sleeuwenhoek

op 20 Jun 2023

Beetje late reactie :-). Dat doet deze Merel waarschijnlijk om vlooien en ander ongedierte uit het verenkleed te jagen. Die zitten vaak op plekken waar ze met hun snavel niet bij kunnen. Door in de zon te liggen worden die uit hun schuilplek gejaagd. Dat scheelt een hoop jeuk. En de snavel open doen ze om warmte kwijt te raken. Vogels kunnen immers niet zweten.

Jan
Door

Jan

op 18 Jun 2023

In mijn tuin zitten twee mannetjes merels die onafscheidelijk zijn. Ze zijn steeds bij elkaar en huppen achter elkaar aan . Ook vliegen ze achter elkaar aan en lijkt het soms dat ze dan aan t vechten zijn. Dit al n paar jaar zo. twins of mannen paartje?

Adriaan Sleeuwenhoek
Door

Adriaan Sleeuwenhoek

op 20 Jun 2023

Wat grappig. Het zou kunnen dat ze allebei jouw tuin geweldig vinden. Dat verklaart ook waarom ze elkaar af en toe in de veren zitten.

Bea van IJzendoorn
Door

Bea van IJzendoorn

op 09 Feb 2024

Mijn vrij grote tuin huist verschillende merels. Eén heb ik een aantal jaren geleden grootgebracht in het hok tegen de schutting hij was zijn moeder kwijt. Met suet pellets en rotte al Pels is het gelukt. Nu is de achterplaats zijn territorium.

Reactie plaatsen