arrow_drop_up arrow_drop_down
6 dingen die je nog niet wist over de Merel
7 oktober 2020 

6 dingen die je nog niet wist over de Merel

De Merel, wie kent die niet? Prachtige vogels die in veel tuinen en op balkons te zien zijn. Het is de meest algemene vogel van Nederland. In totaal broeden er 650.000 tot 1.100.000 paartjes in ons land. Persoonlijk vind ik de mannetjes het mooist. Met hun pikzwarte verenkleed en oranje snavel. En heb je die oranje oogring wel eens goed bekeken? Erg mooi!

Hier 6 weetjes over de Merel en natuurlijk een aantal foto’s van deze prachtige vogels.

Merel mannetje

Wist je dat Merels…

…het liefst zingen vanuit de top van een boom of vanaf de nok van een dak? In dit filmpje zit er ook eentje hoog in de boom, al zat ie niet helemaal bovenin :-).

…oorspronkelijk bosbewoners zijn? Pas sinds het begin van de 19e eeuw komen Merels ook in steden voor. Uit onderzoek blijkt dat de stadsmerels kortere en stompere snavels hebben. Waarschijnlijk omdat het voedsel voor handen is en er niet zoveel gepriegeld hoeft te worden.

…bij voorkeur op het gazon voedsel zoeken? Ook bessenstruiken zijn populair. Ze eten vooral (regen)wormen, slakken, spinnetjes, bessen, vruchten en zaden.

…niet erg sociaal zijn en andere vogels als grote concurrent zien? Merels blijven hun territorium verdedigen, ook al is de tegenpartij te zwak om terug te vechten. Wat denk jij, zou deze eenpotige Merel kans maken tegen een soortgenoot?

…opmerkelijk trager foerageren wanneer er andere Merels in de buurt zijn? Elkaar verjagen wordt dan de grootste prioriteit!

…dol zijn op rotte appels? Leg die eens in je tuin. Grote kans dat er binnen de kortste keren een Merel van zit te smullen.

Over de schrijver
Tom
Door

Tom

op 13 January 2021

Wist je dat... het dit jaar én volgend jaar Het jaar van de merel is?!

Reactie plaatsen