Groene Stadspiraat
01 juni 2023 
2 min. leestijd

Groene Stadspiraat

Ken je hem niet, de halsbandparkiet?  Dan woon je vast niet in de randstad. Hier komen ze elke dag luidruchtig in een groepje de tuin in vliegen, op zoek naar eten. Deze ontsnapte volière-vogel weet zich blijkbaar prima te redden in de parken van grote steden. Ze zijn lang niet bij iedereen geliefd, want ze geven ook overlast. Niet alleen bij ons, ook in andere steden in Europa.

 Halsbandparkiet vogel natuur vogels kijken

Tijdens Teams-vergadering met een collega uit Londen herken ik de lawaaipapegaai als stoorzender op de achtergrond. “Rose-ringed parakeet” mompel ik door de meeting heen, waardoor we even van de serieuze zaken afdwalen en een onderonsje hebben over deze rakker en vogels in het algemeen. Later stuurt mijn collega een filmpje dat laat zien dat de parkieten nestgaten hebben gemaakt in de muur van zijn huis.

 Halsbandparkiet vogel natuur vogels kijken

Een paar maanden later doen we met collega’s vanuit verschillende landen in Europa een Online workshop vogels spotten bij Vogelwachter Adriaan. Na wat theorie stuurt Adriaan ons op pad om foto’s te maken van vogels in de buurt. De winnende foto: De halsbandparkiet.

 Halsbandparkiet vogel natuur vogels kijken

Inmiddels heb ik een opdracht bij een ander bedrijf. Als we een wandeling maken in de lunchpauze zien we de parkieten zitten in de bomen. Ze zijn niet te missen: groot, groen en lawaaiig. Dit maakt ze een top soort voor beginnende vogelaars. Ze zijn ook brutaal en vliegen niet snel weg. Zo krijg ik de gelegenheid om over deze en nog veel meer andere vogels te vertellen voordat weer terug zijn op kantoor.

 Halsbandparkiet vogel natuur vogels kijken

Nog geen week later stokt plots het verhaal van een collega tijdens een vergadering… ‘Ik zie opeens iets groots groens voorbijvliegen…” zegt hij verbaasd.

Er verschijnt een grote glimlach op m’n gezicht. “Ja” zeg ik blij “dat is een halsbandparkiet!” 

 Halsbandparkiet vogel natuur vogels kijken

Dus, als je als vogelaar weer eens moppert op die schreeuwende exoot die nesten van anderen molesteert en gaten maakt in gevels van monumentale panden, bedenk dan dat deze groene stadspiraat ook de soort is die ervoor zorgt dat mensen even stoppen waar ze mee bezig zijn om naar een vogel te kijken. Hoe cool is dat!

Over de schrijver
Arian Jacobs is een vrolijke bioloog die nu werkzaam is in de IT maar eigenlijk het liefst dagelijks buiten is om te genieten de natuur. Wandelen, fietsen, vogels kijken en fotograferen doet ze het liefst en als ze dan thuiskomt moeten anderen om haar heen de verhalen aanhoren. Ze deelt haar verwondering en haar foto’s op twitter met als doel om ook anderen enthousiast te maken over vogels.
Reactie plaatsen