Wintervogels op de Veluwe - Op zoek naar de Klapekster
27 oktober 2022 
1 min. leestijd

Wintervogels op de Veluwe - Op zoek naar de Klapekster

Een vogel die je in deze tijd van het jaar kunt tegenkomen als je in het veld bent is de Klapekster.

Dit artikel verscheen eerder integraal op Outdoordichtbij.nl.

Klauwierensoort
De Klapekster is een klauwierensoort die je in het najaar en de winter in Nederland kunt tegenkomen. Ze hebben een grijze kop en rug, met zwart in de vleugels en een zwarte streep die vanaf de zijkant van de kop door het oog loopt tot aan de grijze haaksnavel. De kin, keel, borst en buik zijn grijswit en ze hebben een behoorlijk lange zwarte staart. Dat zie je in dit filmpje goed. Klapeksters zijn echte wintergasten. Ze broeden in Scandinavië en overwinteren in Nederland op heidevelden en andere open terreinen met losse struiken. Ze arriveren vanaf september weer in ons land, met een piek in oktober. Ze zijn vaak plaats trouw en je kunt ze tot in april in dat gebied aantreffen. Daarna verlaten ze Nederland om weer naar hun broedgebieden te trekken. 

Klapekster Veluwe

Winterkoning-saté
Klapeksters kun je het beste zoeken op heideterreinen en in hoogveengebieden met een geleidelijke overgang van open gebied naar (loof)bos. Klapeksters eten kleine vogels, muizen, kevers, hagedissen en andere kleine dieren. Ze staan er om bekend hun prooien te spiesen op prikkeldraad of doorns van bijvoorbeeld de meidoorn. Zelf zag ik er een paar jaar geleden één die een Winterkoning probeerde te spiesen op een tak. De klauwierenversie van onze barbecue-favoriet: Winterkoning-saté. Na minuten lang proberen zocht de Klapekster toch maar een ander plekje om zijn (of haar, het verschil tussen man en vrouw is bijna niet te zien bij Klapeksters) prooi te spiesen. Dat spiesen doen ze om hun voedsel te bewaren. 

Zelf een Klapekster vinden
Het is natuurlijk het mooist om zelf een Klapekster te vinden, maar je kunt ook op internet opzoeken waar er bij jou in de buurt een Klapekster gemeld is. Handig, want je weet dan waar je moet zoeken. Dat kun je vinden op de website waarneming.nl. Daar kun je zoeken op soort. Superhandig. Uiteraard moet je wel zelf in het veld zoeken naar de vogel. Tip: Scan met je verrekijker de toppen van losse bomen en grotere struiken op de heide af. Klapeksters zitten daar graag bovenin. Met een beetje geduld en geluk zie jij binnenkort deze bijzondere zangvogel met zijn prachtige boevenmasker. 

Klapekster met digiscoping

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen